Vječna briga oko prehrane beba može se zaobići. Naučite prepoznavati njihove znakove

Foto: Pexels

PRIJE nego što vaše dijete dođe na svijet, prolazit će vam sati u zamišljanju o provođenju zajedničkog vremena, grljenju, maženju i vašim pokušajima da izazovete prve osmijehe. Međutim, kad ste konačno sa svojom bebom jedan na jedan, puno toga će vas zbunjivati. Hranjenje bebe jedna je od stvari oko kojih se lome koplja i izgleda da svatko ima neki savjet i pristup, pogotovo starije odrasle osobe iz vaše okoline.

To je u redu, ali dijete će i dalje imati neki svoj način i navike koje ćete s vremenom morati naučiti i prilagoditi se. Pedijatrica dr. Denise Scott izjavila je: "Bebe se rađaju s izvanrednim sustavom samoregulacije kad je u pitanju jelo", kaže dr. Scott. "Uobičajeno je da kad su gladne jedu, a kad su site prestaju jesti."

Zna li vaša beba kada je sita?

Pitate se možda zašto je vaša beba uvijek tako gladna? Dio odgovora možda leži u načinu na koji se hrane. Studija PubMed proučavala je sposobnost dojenčadi da samoreguliraju unos mlijeka ovisno o tome jesu li hranjena na bočicu ili dojena. 

Zanimljivo je da su bebe koje su hranjene na bočicu u ranijoj dobi u djetinjstvu pokazale veću vjerojatnost da će isprazniti bočicu ili šalicu kad malo odrastu.

Znači li to onda da bi beba hranjena na bočicu mogla konzumirati više nego što bi trebala? "Moguće je", kaže za Romper dr. Arunima Agarwal, certificirana opća pedijatrica u New Yorku. 

"Male bebe mlađe od 3 mjeseca imaju refleks sisanja, pa je moguće da dođe do prekomjernog hranjenja", objašnjava dr. Agarwal. "Ako je beba isključivo dojena, teže je da se prejede u usporedbi s hranjenjem na bočicu."

Koliko bi vaša beba uopće trebala jesti?

Ne želite pretrpavati svoju bebu, ali definitivno je ne želite ni nehotice izgladnjivati. Stoga je važno znati barem otprilike koliko nuditi mlijeka svojoj bebi na temelju njezine dobi. 

"Razgovarajte sa svojim pedijatrom o približnoj količini koju vaša beba treba pojesti", objašnjava dr. Agarwal. "Beba jede sve više kako raste."

Postoji li način da znate kad je beba sita?

Srećom, nije previše teško razaznati je li djetetov trbuh pun mlijeka. "U početku, kada je gladno, dojenče će sisati snažnije i kontinuirano", kaže dr. Scott. "Kada se osjećaju siti, počinju raditi dulje pauze između sisanja i mogu otpustiti dojku ili bočicu ili okrenuti se od njih." 

Osim toga, sita beba će biti zadovoljnija, a prema dr. Scottu, bit će opuštenija s otvorenim rukama, a ne stisnutim šakama, a možda će čak i drijemati u vašim rukama. Ovo se smatraju znakovi sitosti i znak su za prekid hranjenja. Također možete očekivati ​​da će beba biti vrlo glasna kad je ponovo spremna za hranjenje. Dr. Agarwal kaže: "Plač je još uvijek jedan od najčešćih signala da je beba gladna."

Što se događa ako pretrpate svoju bebu?

Možda ćete pomisliti: "Pa, ako moja beba pojede malo više, nije velika stvar, zar ne?" Da i ne. "Ako se beba prekomjerno hrani, može početi osjećati nelagodu zbog punoće u želucu i može postati nervozna ili bljucnuti", kaže dr. Scott.

Ipak, stvari počinju postajati lakše kad dijete počne s krutom hranom. Zapravo, moglo bi postati lakše uočiti znakove sitosti. 

"Ako se vaše dijete hrani krutom hranom, može zatvoriti usta ili odmahnuti glavom dok se žlica približava", kaže dr. Scott. "Moglo bi također pokazivati ​​znakove da želi ustati, dajući tako do znanja da se zasitilo."

Osigurati da vaša beba dobiva dovoljno hrane briga je gotovo svakog roditelja, ali vjerojatnije je da je za prekomjerno hranjenje zaslužan roditelj, a ne beba. Dakle, ako slijedite djetetove znakove za njegov prirodan apetit, ono će jesti dok se ne zasiti i neće pretjerati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.