Video od kojeg ćete se naježiti i statistika koja će vas zgroziti - svaki dan 830 žena umre na porodu

Screenshoot: Youtube 

UNATOČ mišljenju da živimo u razvijenom svijetu u kojem je medicina otišla puno koraka dalje nego u prošlosti, no kada pričao o smrtnosti majki na porodu, ne beba već majki, zapanjila nas je činjenica da je smrtnost žena na porodu, čak i u razvijenoj Americi, gotovo udvostručena od 1985. godine. Barem tako kažu podaci iz 2013. godine koje su objavili čelnici Center for Disease Control and Prevention.  

Ništa manje strašan podatak objavljen je i na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije gdje stoji da svaki dan (Hej! - svaki dan!) u svijetu oko 830 žena umre tijekom poroda, od nekog oblika komplikacija u trudnoći ili na samom porodu. 

Zbog tog groznog podatka čelnici američke farmaceutske kompanije Merck snimili su ovaj izuzetno dirljiv video i u njemu obećali donirati čak 500 milijuna dolara za sprječavanje i smanjivanje smrtnosti žena na porodima diljem svijeta. 

Jer ako je spomenuta situacija u razvijenoj Americi ovako alarmantna, možemo se samo pitati sa strahom u glasu kakva je onda statistika u puno manje razvijenim zemljama gdje svaka treća-peta-osma osoba ima mogućnost za adekvatnu medicinsku skrb.  

Zato su čelnici kompanije Merck za video odabrali priče iz "rizičnih" zemalja poput Indije i Južnoafričke Republike, a video je znakovito nazvan "Push". Push - za stiskanje i zdrave poroda, ali i "push" za uklanjanje rizika te smanjene smrtnosti žena pri porodima.
 
"Treba puno toga da se postane mama, ali za nekoga, to puno znači doslovno - dati život. I zato recimo "push" dok ne istisnemo sve rizike koje vode do ovolike smrtnosti", kažu na kraju ovog zaista dirljivog videa. 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.