U trudnoći vam je dijagnosticirana preeklampsija? Istraživači imaju važno upozorenje

Foto: Shutterstock

TRUDNICE s preeklampsijom imaju četiri puta veću vjerojatnost da će doživjeti srčani i moždani udar u srednjim godinama, pokazalo je istraživanje. Stanje koje uzrokuje visoki krvni tlak u trudnoći može povećati rizik od smrtonosnih udara već nakon sedam godina od porođaja, tvrde istraživači iz Danske, koji su pregledali zdravstvene kartone više od milijun trudnica iz te zemlje između 1978. i 2017. godine.

Sveukupno, žene s preeklampsijom imale su četiri puta veću vjerojatnost da će doživjeti srčani udar i tri puta veću vjerojatnost da će imati moždani udar unutar 10 godina od poroda nego one bez preeklampsije. Istraživači su otkrili da je rizik od srčanog ili moždanog udara i dalje dvostruko veći u skupini žena s preeklampsijom više od 20 godina nakon poroda u usporedbi sa ženama koje se nisu suočile s tim stanjem.

"Visoki rizik od kardiovaskularnih bolesti nakon preeklampsije očituje se u ranoj dobi i rano nakon poroda. Ovo ukazuje da intervencije za prevenciju srčanog i moždanog udara kod oboljelih žena ne mogu čekati do srednje dobi, kada postanu prikladne za konvencionalne programe kardiovaskularnog probira", rekla je dr. Sara Hallum sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

Preeklampsija obično uključuje visoki krvni tlak i proteine u urinu. U većini slučajeva je blaga, ali može dovesti do ozbiljnih komplikacija za majku i dijete ako se ne liječi na vrijeme. Simptomi uključuju jaku glavobolju, bol u želucu i mučninu. Kim Kardashian razvila je preeklampsiju dok je bila trudna sa svojom najstarijom kćeri North West.

Iako je veza između preeklampsije i kardiovaskularnih bolesti poznata, ovo je prva studija koja je ispitala koliko brzo nakon trudnoće mogu nastupiti srčani i moždani udari. Stručnjaci pozivaju na redovite provjere krvnog tlaka kod žena starijih od 35 godina kojima je u trudnoći dijagnosticirana preeklampsija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.