Tek rođena beba podvrgnuta carskom rezu jer je nosila svog blizanca

Foto: Unsplash

DJEVOJČICA Itzmara rođena je carskim rezom, a samo 24 sata kasnije liječnici su je podvrgnuli istom tom zahvatu. Naime, apsorbirala je svog blizanca u svoju maternicu, što je iznimno rijedak slučaj.

Kako prenosi Insider, ginekolog Monice Vege iz Kolumbije u sedmom mjesecu trudnoće uočio je dvije pupčane vrpce unutar njenog tijela. Jedna je spajala Itzmaru s majkom, a druga Itzmaru s apsorbiranim drugim fetusom. 

Taj slučaj naziva se “plod u plodu”, a prema podacima Nacionalnog instituta za zdravstvo iz 2010. godine, javlja se kod jedne od 50 tisuća novorođenih beba.

Čim je Itzmara ugledala svjetlost dana, podvrgnuta je carskom rezu kako bi liječnici uklonili blizanca parazita u njenom tijelu jer bi u suprotnom mogao narasti i povrijediti njene organe.

Liječnici kažu da su carskim rezom uklonili masu koja nije imala srce ni mozak, a Itzmara se dobro oporavila od zahvata. 

Autori studije slučaja o “plodu u plodu” kažu da je u medicinskoj dokumentaciji zabilježeno 200 takvih slučajeva u svijetu. 

Ponekad su potrebne godine da bi fetus parazit počeo stvarati probleme. U kolovozu je u časopisu BMJ Case Reports objavljena priča o 17-godišnjoj Indijki koja je došla u bolnicu žaleći se na bol u abdomenu. Liječnici su je pregledali i ustanovili da se u njenoj maternici nalazi blizanac parazit koji joj uzrokuje bol. Odmah je podvrgnuta operaciji kojom je masa uklonjena. 

U drugom slučaju 27-godišnjak se prisjetio da je prošao kroz isto, no bol i probleme nije osjećao do 26. godine.

Liječnici nisu sigurni što uzrokuje ovakve slučajeve.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.