Talijanska imena popularna su i u Hrvatskoj. Evo nekoliko baš posebnih

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Talijanska imena imaju poseban šarm koji ne osvaja samo Italiju već i Hrvatsku. Bilo da ih volimo zbog melodije ili zbog povezanosti s talijanskom kulturom, ova su imena postala prilično popularna i kod nas. Od starijih generacija do novorođenih beba, talijanska imena često se može čuti na ulicama hrvatskih gradova.

Razlog zbog kojeg su ona toliko popularna u Hrvatskoj vjerojatno leži u povijesnim i kulturnim vezama između dvije zemlje. Regije poput Istre, Dalmacije i Primorja posebno su povezane s talijanskom kulturom pa su mnoga talijanska imena već desetljećima prisutna među hrvatskim stanovništvom.

Osim toga, talijanska su imena poznata po svojoj eleganciji i melodiji. Lako se izgovaraju te zvuče sofisticirano, što ih čini posebnima.

Najčešća talijanska imena u Hrvatskoj

Neka od talijanskih imena koja su česta kod nas su Antonio, Marko (Marco), Luka (Luca) i Mateo (Matteo) za dječake te Sofija (Sofia), Laura, Izabela (Isabella) i Julija (Giulia) za djevojčice. 

Antonio i Luca posebno su česta imena, ne samo zbog talijanskog utjecaja već i zbog njihove univerzalne privlačnosti u Europi. Sofia i Isabella već su godinama popularna imena za djevojčice, što pokazuje da talijanska tradicija nadilazi granice.

Najpopularnija imena u Italiji za novorođene bebe

Kada pogledamo popis najpopularnijih imena za novorođene bebe u Italiji, vidimo neka koja su poznata i u Hrvatskoj, ali i neka koja tek postaju popularna. Prema najnovijim podacima, najpopularnija muška imena u Italiji su Leonardo, Francesco, Lorenzo i Alessandro. Ona spajaju talijansku povijest i tradiciju s modernim vremenima te svako od njih ima snažno značenje i povijesne korijene.

Kod djevojčica najčešća imena su Sofia, Giulia, Aurora i Alice. Sofia je već godinama na vrhu liste ne samo u Italiji već i u mnogim drugim zemljama, uključujući Hrvatsku. Giulia, ime s dugom tradicijom, također je vrlo popularno, dok Aurora i Alice unose svježinu u svijet talijanskih imena.

Kako odabrati talijansko ime za bebu?

Ako razmišljate o talijanskom imenu za svoju bebu, najbolje je uzeti u obzir kako zvuče i što znače. Talijanska imena često nose lijepa značenja - Francesco, primjerice, znači "slobodan čovjek", dok Aurora simbolizira "zoru", novi početak. Osim značenja, talijanska imena obično imaju jednostavnu melodiju, što ih čini privlačnima za sve generacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.