Sve veći broj djece antivaksera istražuje kako se cijepiti bez dozvole roditelja

Foto: 123RF

U 2019. godini postoje roditelji koji odbijaju cijepiti svoju djecu protiv bolesti opasnih po život. Vjerujući da su bolje obrazovani po tom pitanju od samih liječnika, protivnici cijepljenja često uvjeravaju vlastitu djecu da im cijepljenje može nanijeti više štete nego koristi, a to može rezultirati razornim posljedicama.

Djelatnici javnog zdravstva u američkoj državi Washington prošlog su se tjedna suočili s povećanim brojem oboljelih od ospica, a niska stopa procijepljenosti otežava im borbu protiv te opake bolesti.  

Liječnik Alan Melnick rekao je kako društvenim mrežama kruže dezinformacije koje dovode u zabludu neke od roditelja protivnika cijepljenja koji vjeruju da cjepivo uzrokuje razvojne poremećaje poput autizma.

Prema pisanju The Independenta, dr. Melnick ne skriva ogorčenje zbog takvih neutemeljenih uvjerenja.

"Jedina stvar zbog koje noću ne spavam su djeca koja umiru zbog potpuno sprječive situacije. I dalje se govori o tome, unatoč tome što nije istina, da cjepivo protiv ospica rezultira autizmom. To je glupost", izjavio je i dodao da bi mladi ljudi trebali vjerovati da će odrasli, koji se brinu o njima, poduzeti sve moderne i preventivne mjere kako bi ih zaštitili.

Međutim, to nije uvijek tako se neka djeca putem foruma informiraju o tome kako se zaštititi od potencijalno smrtonosnih bolesti.

Jedan očajni 15-godišnji dječak iz Minnesote otišao je na forum za pravne savjete kako bi se raspitivao o pravnim posljedicama lažiranja potpisa njegove majke na obrascu za pristanak na cijepljenje:

"Pišem zato što sam 15-godišnji sin roditelja protivnika cijepljenja. Zadnje četiri godine pokušavam uvjeriti majku da su cjepiva sigurna. Nisam uspio. Sada pokušavam istražiti kako se cijepiti bez majčinog pristanka." 

Još jedan tinejdžer, 13-godišnji dječak koji nikada nije cijepljen, putem Reddita je tražio informacije o tome kako premostiti opasnu odluku svojih roditelja.

Vaxopedia navodi da u SAD-u postoji petnaest država u kojima maloljetnik može dati svoj pristanak za cijepljenje. To su Alabama, Aljaska, Arkansas, Delaware, Idaho, Illinois, Kansas, Louisiana, Maine, Massachusetts, Montana, Nevada, Oregon, Pennsylvania, Južna Karolina, Tennessee, Washington i Zapadna Virginia.  

Za mlade Amerikance koji žive izvan tih država malo je kompliciranije. U dobi od 16 godina, oni imaju zakonsko pravo na povjerljive liječničke preglede, ali obično moraju biti stariji od 18 godina kako bi zakonski pristali na medicinske postupke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.