Surogat majka koja je odbila pobaciti dijete s Downovim sindromom: "Znamo da je ona oduvijek trebala biti naša"

Foto: Facebook

KADA JE Amerikanka Andrea Ott-Dahl pristala biti surogat majkom jednom paru iz Silikonske doline nije ni slutila što će im taj dogovor donijeti u životu. Ona i njena partnerica Keston Ott-Dahl, s kojom je već dugo u braku, a s njima žive i sva njihova djeca, nisu ni slutile da će morati donijeti najtežu odluku u svom životu, ali će im ona donijeti i toliko mnogo radosti. 
 
Za vrijeme Andreine trudnoće liječnici su otkrili da beba ima Downov sindromom te će vrlo vjerojatno patiti od težih komplikacija. Spominjali su sljepoću, srčane probleme, autizam, i to ako uopće preživi porod. 

Bile su shrvane, a onda im je i par s kojima je Andrea imala dogovor rekao da žele da pobaci dijete, jer ga oni ne žele. Predložili su joj to i liječnici, par je čak zaprijetio i u tužbom ako Andrea ne postupi po njihovom, no njih dvije, Keston i Andrea, jednostavno nisu imale srca to napraviti. 

Odlučile su spasiti bebu Peanut, kako su je tada zvali te su poduzele sve mjere ne bi li pokušale nekako pomoći njenom razvoju. Dok se malena nije rodila svakodnevno su proučavale sve što ih je zanimalo o djeci i osobama s Downovim sindromom kako bi se što bolje pripremile za dolazak jedne takve, njihove bebe na svijet. 

No, ono što su vidjele u svojim istraživanjima pokazalo im je da takve osobe završavaju škole, da se mogu zaposliti, oženiti, imati obitelj, živjeti samostalno, pogotovo ako im se već po rođenju posveti posebna pažnja. Neke se stvari možda zaista mogu poboljšati od prvog dana. I odlučile su stvarno pokušati. 

Malena Delaney Skye koja danas ima dvije godine, rođenja je 2. srpnja 2013. godine sa srčanim problemima no ta je komplikacija riješena operativnim putem kada je beba imala tri i pol mjeseca. To je njen prvi i jedini ozbiljniji zdravstveni problem kojeg je imala. 


Djevojčica inače živi s dvoje Andreine i dvoje starije Kestonine djece tako da po cijele dane trči i uživa, a njen razvoj po ničemu se nije razlikovao od razvoja druge djece. Sve je dostizala prema kalendaru razvoja i doista ne postoji ništa osim fizički vidljivih simptoma da je malena "drugačija" od drugih. 
 
"Ona se zaista ne razlikuje od drugih curica njene dobi. Nju njena dijagnoza po ničemu ne ograničava, nije ni svjesna da je "drugačija". Po cijele dane pjeva, skakuće, hrani i mazi svoje lutkice, priča naveliko, obožava Ellen show kada pleše i veseli se", ispričala je Keston za časopis People. 


Njena je obitelj toliko oduševljena svojim najmlađim članom da su joj posvetili Facebook stranicu na kojoj redovno objavljuju sve njene važne trenutke. Stranicu već prati više od 1.000 fanova, a mnogi od njih ističu koliko ih je cijela njihova priča inspirirala i kako uživaju prateći malenu kako raste. 

Osim Facebook stranice, mame su napisale i knjigu, memoare: Saving Delaney: From Surrogacy to Family u kojoj su opisale sve što im se događalo od trenutka kada su saznale za dijagnozu. Sve njihove  strahove, lomljenja, vlastito neznanje te kasnije sve ove divne trenutke u kojima danas uživaju. Postale su i aktivistice u podizanju svijesti o Downovom sindromu te se nadaju da će uspjeti barem malo ublažiti diskriminaciju koja je prisutna u društvu. 


 
"Kada se sada osvrnemo na te prve trenutke kada smo doznali vijest, i kada se sjetim koliko smo suza prolili, vratila bi se u to vrijeme i zaustavila ih. Jer uopće nisu bile potrebne. Delaney je savršeno dijete. I više od savršenog. Nadmašila je sva naša očekivanja i svaki dan sve više znamo da je ona oduvijek trebala biti baš naša.", ispričala je Keston. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.