Šest razloga zbog kojih starija djeca brže sazrijevaju i zašto to nije dobro

Foto: Pexels

AKO ste najstarije dijete u obitelji, i sami ste u određenom trenutku postali stariji brat ili sestra. Kao bonus vjerojatno ste dobili nove dužnosti i iskusili velika očekivanja ljudi oko sebe. Sve to samo zato što ste (naj)starije dijete.

Upravo zato je Bright Side izdvojio neke od razloga zbog kojih su starija djeca prisiljena puno brže sazreti od svojih braće i sestara.

1. Od malena znaju što je odgovornost

Studije pokazuju da su starija djeca uglavnom odgovornija od mlađe braće i sestara, i to jer roditelji često od njih puno očekuju.

Roditelji znaju da se mogu pouzdati u svoju stariju djecu i ponekad ne primjećuju da su djeca možda umorna od stalne odgovornosti.

2. Moraju se kontrolirati u svakoj situaciji jer su uzor mlađem djetetu

Starija djeca uvijek moraju paziti što govore ili čine jer bi mlađa djeca od njih mogla naučiti "pogrešno" ponašanje. Zbog toga djeca prestaju biti djeca prerano i odrastaju u perfekcioniste.

Strah od gubitka poštovanja mlađeg brata ili sestre tjera stariju djecu da im žele pomoći u zadaćama iz matematike, kućanskim poslovima i drugim stvarima. Tada starija djeca stječu liderske vještine. No, teško je uvijek biti staložen i jak. Svako je starije dijete vjerojatno imalo trenutak kada je željelo imati starijeg brata ili sestru, opustiti se i samo dobiti podršku od nekoga drugoga.

3. Starije dijete je uvijek krivo

Ako se djeca svađaju ili čine nepodopštine zajedno, obično je krivo starije dijete. Zato psiholozi preporučuju roditeljima da budu vrlo oprezni i ne zauzimaju stranu u sukobima, inače bi se jedno od djece moglo naviknuti da će uvijek biti pošteđeno, dok će drugo uvijek biti krivo.

4. Mlađe se dijete bori i ne mogu odgovoriti "jer su stariji i pametniji"

No, oba djeteta trebaju podršku roditelja. Moraju znati da su voljeni. Roditelji bi trebali cijeniti pokušaje najstarijeg djeteta da bude strpljivo s mlađom djecom, ali i dopustiti mlađima da se izbore za sebe.

5. Sigurni su da roditelji više vole mlađe dijete

Ponekad roditelji određuju oštrije kazne za jedno dijete, a lakše za drugo. Imaju različite zahtjeve zbog njihove različite dobi ili spola. Drugim riječima, roditelji nesvjesno biraju svoje favorite.

Studija koju je provelo Sveučilište Cornell pokazala je da je 70% majki moglo imenovati dijete prema kojem su imale toplije osjećaje. Zanimljivo je da samo 15% djece misli da ih majke jednako vole.

No, u budućnosti bi to moglo imati velik utjecaj na samopoštovanje "manje voljenog" djeteta. Ta djeca u tinejdžerskim godinama češće imaju loše navike. Osim toga, napetost između djece raste.

6. Nemaju dovoljno privatnosti

Najstarija djeca trebaju privatni prostor. Naime, kad starija djeca moraju dijeliti svoje omiljene igračke ili krevet, to utječe na njihovu privatnost. Svatko bi trebao imati svoje mjesto i prostor na kojem su samo njegove stvari. Riječ je o poštivanju vlastitih i tuđih granica, što olakšava komunikaciju s drugim ljudima. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.