Roditelji na TikToku plaše djecu iz zabave. Terapeutkinja: Nije smiješno, nego opasno

Foto: Shutterstock

VEĆINA odraslih ima neku uspomenu iz djetinjstva koju smatra strašnom i traumatičnom, a nekima takvo sjećanje ostavi ožiljke za cijeli život. Premda iz današnje perspektive to može djelovati kao nešto jednostavno i bezazleno, ono što se ureže u tim ranim godinama života i ostavi tako loš dojam ponekad je teško izbrisati ili odagnati.

TikTok je postao poprište novog viralnog trenda koji se ljudima svidio, a kad se bolje sagleda, nalikuje upravo nekima od loših uspomena koje bi djecu mogle pratiti jednog dana kad odrastu. Naime, trend se sastoji od toga da roditelji svoju djecu plaše iz zabave.

Oznaka #ghostprank pogledana je 165 milijuna puta na platformi, a sastoji se od toga da roditelji zaključavaju djecu u sobu i upale im na mobitelu video s animiranim plavim duhom s crvenim očima. Djeca mahom nakon tog prizora trče prema vratima i vrište od straha.

Stravičan trend nastao je kao želja za smijehom i zabavom, ali takvo iskustvo djeci može izazvati ozbiljne traume

Licencirana terapeutkinja @Hezy_Helps Mama na TikToku je objavila video u kojem govori roditeljima o ovom trendu, a prikupio je oko pola milijuna pregleda. Tekst iznad videa glasi: "Namjerno traumatiziranje djece ne treba se smatrati smiješnim bezazlenim trendom!" i "Nemojte se iznenaditi ako vašu djecu počnu buditi noćne more."

@h_e_z_y_helps This is in no way shape or form FUNNY!!!!#parentingadvice #greenscreenvideo ♬ suara kuntilanak - solehudin1294

"Ovo ni na koji način nije smiješno"

U videu kaže: "Kao terapeutkinja koja uglavnom radi s traumatiziranom djecom, ljuta sam koliko je videa objavljeno na ovu temu. Vi doslovno traumatizirate svoju djecu zbog klikova, pregleda i broja pratitelja. Ako sumnjate da je ovo traumatizirajuće, prođimo definiciju traume: svaki stresan ili zastrašujući događaj koji je neizbježan, nepredvidiv i dugotrajan."

Upitala je ljude zašto misle da je smiješno takve stvari raditi djeci i objavljivati njihove reakcije. "Primijetite da sva djeca bježe prema vratima", rekla je.

Mnogi pratitelji izrazili su zahvalnost za njeno prozivanje ovog trenda, a netko je napisao: "Tako mi je drago što sve više i više ljudi govori o ovom trendu."

Drugi, koji se također protivio trendu, dodao je: "Djeca ovise o roditeljima da ih zaštite i čuvaju. Ne da ih ostavljaju u sobi da budu prestrašeni. Primjećujete li da sva djeca trče prema vratima kako bi bila spašena?"

Treći je također imao dobar argument: "Ne razumijem zašto misle da je to smiješno. Prestravljeno dijete koje plače i vrišti uopće nije smiješno. Ovdje sam da zaštitim svoju djecu."

Bilo je i onih koji su opravdavali trend

"Moja mama mi je učinila ovako nešto kad sam imao pet godina. To me je uplašilo jer sam imao pet godina. Sada imam 23 godine i to ni na koji način ne utječe na moj svakodnevni život", napisao je netko.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.