Razlika u godinama: Predivno je planirati drugo dijete, ali kada je doista najbolje za to?

Foto: 123rf  

PLANIRATI obitelj tako da namjestite željenu razliku u godinama između prvog, drugog, trećeg djeteta malo ne drži baš vodu - najčešće, no čak i ako vam se ostvare sve želje i planirana trudnoća bude na sat planirana pitanje je na kraju hoće li svi vaši snovi na kraju biti ostvareni. Jer, lijepo je imati dijete za djetetom, ako je to ono što želite, ali da je naporno, da takva situacija snažno utječe na vaše zdravlje - fizičko, mentalno, o tome bi se dalo štošta napisati. Uostalom, tu je i prvo dijete, na koje će dolazak brace ili seke također ostaviti trag. 
 
Mnogi se roditelji stoga pitaju koja je stvarno najbolja razlika? Ono da ni mama ni tata ne trpe puno te da se braća/sestre slažu maksimalno. Jer razlika u godina doista utječe na štošta. 
Stručnjaci se jednoglasno slažu da ovdje nema pravila, ali da je ona granica od tri godine kada krećete s novom trudnoćom nekako ipak možda najbolja. Iz nekoliko razloga: 

1. Možete se malo osloboditi

Do kraja trudnoće vaše bi prvo dijete već trebalo biti dovoljno samostalno da se možete malo osloboditi - čak i ostaviti starije dijete s novorođenčetom na kratko - primjerice - da se na miru istuširate. Probajte to zamisliti napraviti s dvoje male, male djece!

2. Sa starijim ste se djetetom do tada već dobro povezali 

Imali ste već dovoljno vremena upoznati se i stvoriti tu snažnu vezu jedan na jedan. 

3. Dijete razumije što se događa 

S tri godine plus devet mjeseci očite trudnoće njegove mame dijete će razumjeti što mu se sprema, i bit će spremno uz pomoć svojih roditelja i stalnih priča o dolasku novog člana obitelji, prihvatiti tu činjenicu s jednakim veseljem kao i mama i tata. 

4. Starije dijete postat će učitelj 

Nametnite djetetu od tri-četiri godine tako važnu ulogu starijeg brata/sestre i svako će je dijete prihvatiti objeručke. Nije mala stvar postati stariji, pametniji i iskusniji. 


5. S većom odgovornošću rast će i samopouzdanje 

Dajte djetetu do znanja da je sada već dovoljno odraslo da postane pazitelj i čuvar malom bratu/seki i vidjet ćete koliko će to utjecati na njihovo samopouzdanje. 

6. Već su dosegli razinu spoznavanja vlastitog identiteta 

Iako su trogodišnja, četverogodišnja djeca realno još uvijek jako mala, do te su dobi oni već poprilično spoznali tko su i što su, koje je njihovo mjesto u obitelji i njihovom društvu te se ne bi trebali osjetiti ugroženima pri dolasku novog malog člana u obitelji. Spoznavanjem svog identiteta bit će svjesniji da novi član nije došao da bi njih zamijenio već da bi i oni sami dobili još nekoga. 

>>>Ovo su dobri medicinski razlozi da imate više od jednog djeteta<<<

7. Mama je spremna na novu rundu 

Nakon što ste odradili sve osnove s prvim djetetom, roditelji su u ovoj fazi već posve spremni na rundu broj dva - samo što su sada iskusniji, opušteniji, a i ruku na srce - kada sa svojim starijim djetetom već počnete ulaziti u debate slatko je pomisliti da ćete uskoro opet imati tu slatku malu bebu. 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.