Preeklampsija je opasno stanje u trudnoći koje može biti kobno. Evo koji su simptomi

Foto: Shutterstock

AKO ste ikada bili trudni, sigurno ste primijetili da svaki put idete na mjerenje krvnog tlaka i da gotovo jednako često morate dati uzorak urina. To je zato što vaši ginekolozi brinu da ne razvijete komplikacije tijekom trudnoće, a jedna od njih je nimalo bezopasno stanje koje se naziva preeklampsija.

Preeklampsija se obično dijagnosticira nakon 20. tjedna trudnoće, a pogađa od dva do osam posto trudnica u cijelom svijetu. Ovo stanje je obilježeno visokim krvnim tlakom i prisutnošću proteina u mokraći. Ako se preeklampsija ne liječi, može imati ozbiljne posljedice i za majku, ali i dijete uključujući napadaje, prijevremeni porod, zatajenje organa i smrt, donosi Very Well Family.

Upravo je zbog toga važno da trudnice redovito odlaze na provjeru krvnog tlaka i urina, ali i obrate pažnju na simptome koji često na samom početku nisu toliko uočljivi. Dobra je vijest da se brzom reakcijom i liječenjem mogu izbjeći najteže posljedice preeklampsije.

Koji su simptomi preeklampsije?

Jedan od najvećih izazova preeklampsije je to što mnoge trudnice nemaju očite simptome. ''Simptomi preeklampsije ponekad mogu biti nejasni. Neke trudnice nemaju nikakve simptome, dok druge imaju simptome koji mogu samo izgledati kao sasvim normalne trudničke smetnje. Stoga je vrlo važno dobiti rutinsku prenatalnu skrb kako bi vaš ginekolog ili primalja mogli prepoznati razliku između normalnih simptoma trudnoće i preeklampsije", objašnjava ginekologinja Jill Hechtman.

Jedan od najčešćih simptoma preeklampsije koji se često pogrešno smatra drugim uobičajenim simptomom trudnoće je glavobolja, tvrdi ginekolog James Miller koji dodaje da glavobolje koje se javljaju kao simptomi preeklampsije ipak izgledaju nešto drugačije. Kako objašnjava, glavobolje povezane s ovim stanjem mogu se pojaviti s promjenama vida i često ne prolaze nakon uzimanja tablete protiv bolova.

Ostali simptomi uključuju oticanje šaka i stopala, kao i bol u gornjem desnom dijelu trbuha. Iako se javljaju rijetko, moguće su i mrlje pred očima, mučnina, povraćanje, vrtoglavica i naglo debljanje. Isto tako, nije isključeno da se pojave problemi s disanjem, gubitak daha i snažni bolovi u prsima, što su ozbiljni simptomi kod kojih je potrebno smjesta potražiti liječničku pomoć. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.