PRAVILNA prehrana u ranom djetinjstvu ključna je za zdrav razvoj mozga. Tijekom prvih godina života mozak se brzo razvija, a određeni nutrijenti mogu značajno utjecati na pamćenje, koncentraciju i opće kognitivne sposobnosti djeteta. Neka istraživanja pokazuju da određene namirnice posebno doprinose boljoj povezanosti moždanih stanica, stabilnoj razini energije te zaštiti mozga od oštećenja. U nastavku donosimo deset najvažnijih namirnica koje podržavaju razvoj dječjeg mozga.
Jaja su izvrstan izvor kolina, hranjive tvari koja podržava razvoj dijela mozga zaduženog za pamćenje. Osim toga, jaja su bogata bjelančevinama i zdravim mastima, što ih čini savršenim izborom za energiju i bolju moždanu funkciju tijekom dana.
Orašasti plodovi poput oraha i badema te sjemenke lana i suncokreta bogate su omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima. Te tvari pomažu u izgradnji moždanih struktura, štite moždane stanice i podržavaju njihovu pravilnu funkciju.
Mlijeko, jogurt i sir obiluju kalcijem, proteinima i B vitaminima koji doprinose razvoju moždanog tkiva, neurotransmitera i enzima. Osim toga, pomažu djeci u regulaciji emocija i održavanju mentalne bistrine, prenosi portal The Times of India.
Mrkve sadrže velike količine beta-karotena i drugih antioksidansa koji štite mozak od oksidativnog stresa. Uz to su hrskave, ukusne i vrlo privlačne djeci kao zdrava grickalica.
Povrće poput špinata, kelja i brokule sadrži visoke razine vitamina A i K, kao i folata, poznatih po svojoj ulozi u poticanju kognitivnih funkcija. Antioksidansi prisutni u ovom povrću dodatno štite mozak od štetnog djelovanja slobodnih radikala.
Losos, sardine i skuša odlični su izvori DHA, oblika omega-3 masne kiseline presudne za razvoj i funkcioniranje mozga. Redovita konzumacija masne ribe povezuje se s boljim učenjem i smanjenim rizikom od kognitivnog opadanja.
Ovas, smeđa riža i integralna pšenica osiguravaju stalan dotok glukoze mozgu, što doprinosi boljoj koncentraciji. Uz to, sadrže B vitamine koji podržavaju zdrav živčani sustav.
Borovnice, kupine i jagode bogate su vitaminom C i flavonoidima, moćnim antioksidansima koji potiču stvaranje novih veza među moždanim stanicama. Istraživanja pokazuju da mogu poboljšati pamćenje i usporiti mentalno starenje.
Grah, leća i slanutak obiluju željezom, vlaknima i složenim ugljikohidratima koji pomažu u održavanju stabilne razine energije. Također osiguravaju hranjive tvari potrebne za pravilno funkcioniranje neurotransmitera.
Avokado je bogat jednostruko nezasićenim mastima koje podržavaju bolju prokrvljenost mozga. Osim toga, pomaže u održavanju pažnje i koncentracije te potiče učinkovit prijenos informacija između živčanih stanica.