Postoje razlozi zbog kojih je ovo najsigurniji položaj za spavanje u trudnoći

Foto: Instagram

MNOGE trudnice često će dobiti savjet "spavaj dok možeš", ali dobro je poznato da je to prilično teško, posebno u zadnjem tromjesečju. Iako vam se možda spavanje na leđima čini najudobnijim, većina stručnjaka savjetuje trudnicama spavanje na boku, posebno lijevom. 

Ako se pitate zbog čega, postoji nekoliko razloga.

Prema Američkom udruženju pedijatara, kad buduće majke spavaju na leđima, jedna od češćih nuspojava su bolovi u leđima, ali i nizak krvni tlak. 

Međutim, ako vam je to omiljen položaj za spavanje, morate znati da on može dovesti i do ozbiljnijih problema. Prema studiji iz Aucklanda iz 2017., spavanje na leđima može povećati rizik od gubitka bebe, a on raste nakon 28. tjedna trudnoće.

Liječnici smatraju da je lijevi bok najsigurniji način za spavanje jer tako ne pritišćete jetru i poboljšavate protok krvi do glavnih organa u tijelu. 

Položaj spavanja ne morate mijenjati čim test za trudnoću pokaže plus, već s vremenom, kako beba raste. Također, ako zaspite na lijevom ili boku, a probudite se u nekom drugom položaju, ne morate paničariti. Ono što je važno imati na umu jest da je svaka trudnoća individualna i da se oko svih nedoumica trebate posavjetovati s liječnikom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.