Posebno upozorenje o sigurnosti autosjedalica: Zbog zimske jakne mnoga su djeca u velikoj opasnosti

Foto: 123rf

ZIMA je godišnje doba u kojoj je posebno važno znati sve o sigurnosti autosjedalica, o pravilnom vezanju djece u mnogim rizicima koji prijete velikom broju djece ukoliko roditelji ne poslušaju ovaj savjet. Zimske jakne mogu vašu djecu doslovno doći glave, a priznajemo - velika većina roditelja zimi radi upravo ovu kardinalnu grešku. 

>>>Kardinalne greške koje radite prilikom korištenja autosjedalica<<<

Baš zato što se u cijelom svijetu zimi događaju brojne nesreće zbog ove banalne pogreške, svake se godine objavljuju testna videa u kojima je moguće vidjeti koje se greške rade i koliko takve pogreške mogu utjecati na smrtnost djeteta prilikom udarca automobila, odnosno automobilske nesreće. 

Vjerujemo da kada bi dobro promatrali fizičke reakcije tijela djece svezane u autosjedalicama zajedno s njihovim debelim jaknicama, i to samo prilikom naglog kočenja, već bismo mogli primijetiti problem. 

A problem je taj što mnogi roditelji zimi podešavaju remenje na sjedalici tako da dijete previše ne stisnu kada ih se stavi u nju dok su obučeni u debelu jaknu. To znači da je remenje tada jednostavno prelabavo, odnosno da ima previše lufta i da samim time nisu čvrsto svezana u sjedalici. 

Da bi dokazali svoju tezu pogledajte video u kojem se vidi jasna razlika kada dijete svežete s jaknom i bez nje, a kako testni video pokazuje - opasnost prelabavog remenja zaista je velika. jak udarac može doslovno izbaciti dijete iz sjedalice, čak im i jaknu doslovno skinuti s njih.   

Zato poslušajte savjet i djecu vozite čvrsto stisnutu u autosjedalicama, bez obzira stavljati li ih u nju bez jakne ili s njom. Važno je samo da remenja zaista bude stegnuto kako treba.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.