Pogreške koje roditelji čine s tinejdžerima i tako ih pretvaraju u buntovnike

Foto: Unsplash

Tinejdžerske godine poznate su po hormonalnoj neravnoteži i čestim promjenama raspoloženja. Kada nam djeca krenu na ovo putovanje, trebamo pripaziti na neke uobičajene pogreške koje bi mogle nenamjerno utjecati na naš odnos. Ovo su neke od njih.

Pretjerano povezivanje

Pretjerano poistovjećivanje s tinejdžerima može se činiti kao odlična strategija zbližavanja, ali ključno je znati da su oni jedinstveni pojedinci. Iako je izvrsno dijeliti interese, hobije ili čak modne izbore, važno je svojoj djeci dati prostora za istraživanje vlastitog identiteta.

Ne shvaćajte sve osobno

Kad vidimo da naši tinejdžeri počnu kolutati očima i lupati vratima, možemo to shvatiti kao osobni napad. Međutim, važno je ne dopustiti da njihova promjenjiva raspoloženja postanu izvor stalnih svađa. Važno je dati im prostora i zapamtiti da se često ne radi o nama.

Neslušanje

Jedna od najvažnijih pogrešaka koje roditelji čine jest neslušanje. Tinejdžeri imaju mnogo toga na umu, a aktivno slušanje bez osuđivanja stvara povjerenje i jača našu vezu. Stoga trebamo ugasiti TV, odložiti mobitele i saslušati što imaju za reći.

Previše pravila

Pronalaženje sredine između prestrogog i prezaštitničkog ponašanja stalni je izazov. No neovisnost možemo potaknuti postavljanjem razumnih granica, piše The Times of India. Na taj način im pružamo potrebnu podršku bez da ih previše opterećujemo pravilima.

Uspoređivanje

Svaki je tinejdžer drugačiji, a uspoređivanje s drugima može dovesti do nepotrebnog pritiska i ljutnje. Važno je slaviti i ohrabrivati individualne snage i postignuća naših tinejdžera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.