Pet najgorih stvari koje vam dijete može reći i kako reagirati na njih

Foto: Shutterstock

KAD vaša djeca dosegnu dob u kojoj počinju formirati vlastito mišljenje, nalazite se na neistraženom teritoriju. Vrlo često će vas podsjećati na to kako vas smatraju najboljom mamom ikad, ali kad hormoni sazrijevanja rezultiraju ne tako lijepim i spontanim načinom izražavanja, moglo bi vam biti teško nositi se s onim što izađe iz njihovih malih usta.

Iako bi vaša reakcija mogla biti uzvraćanje istom mjerom ili povišenim tonom, klinička psihologinja, stručnjakinja za roditeljstvo i autorica Stephanie O’Leary kaže da je ključno naučiti djecu kako ublažiti tenzije bez gubljenja kontrole i strpljenja.

"Teško je odoljeti burnoj reakciji na dječje verbalne ispade jer ste vjerojatno šokirani onim što čujete. Važno je uzeti u obzir da su djeca vrlo dobra u prepoznavanju ranjivosti roditelja i govorenju stvari koje ostavljaju snažan dojam, pogađajući vas tako ondje gdje vas najviše boli. Zakočiti svoje emocije i svoju grubu verbalnu reakciju može biti vrlo teško, ali to je definitivno najbolji način", objašnjava.

Prvi put ili sljedeći put kad vam dijete kaže jednu od ovih bolnih izjava, slijedite njen savjet o najboljoj mogućoj reakciji.

"Mrzim te!"

Kad djeca izgovore nešto slično, to više oslikava ono što osjećaju prema sebi, a puno manje ima veze s onim što osjećaju prema vama. "Dijete može reći 'mrzim te' jer se osjeća loše zbog sebe, jer se bori s prihvaćanjem ograničenja koje ste postavili ili zato što mu skrećete pozornost na nešto što bi ono radije ignoriralo, što u djetetu dovodi do osjećaja srama", objašnjava O'Leary.

U ovoj situaciji O’Leary savjetuje da duboko udahnete i date sve od sebe da ostanete pribrani. "Pazite na svoj govor tijela i izraze lica jer izbuljene oči i ubrzano disanje puno govore djeci čak i kada ne kažete ni riječ", napominje.

"Ti si loša mama!"

Prvo i najvažnije, niste loše majke i nemojte to zaboraviti. O’Leary kaže da će djeca često kritizirati vaše roditeljstvo kad se ne slažu s jednom od vaših odluka ili im ne dopuštate da učine nešto što oni misle da rade svi drugi njihove dobi.

"Možete odgovoriti: ‘Znam da je teško kad ne dobiješ što želiš ili se ne slažem s tobom. Razumijem da misliš da trenutno nisam dobra mama.' Ovako priznajete osjećaje svog djeteta i ne namećete svoje snažne osjećaje. Razumijevanje i zadržavanje prvotnog stava pokazuje djetetu da su njegovi osjećaji vrijedni, ali i da moraju poštovati vaša pravila."

"Druge mame su puno bolje od tebe!"

Možda težite biti najbolja mama u kvartu, ali također vam je cilj pružiti najkvalitetniji odgoj svom djetetu. To može značiti da ponekad niste baš najprihvatljiviji ili najmoderniji u njegovim očima. "Ponekad dijete projicira svoje osjećaje i iskustva na one koji ga bezuvjetno vole, stoga postupite blago prema njemu", upozorava ona.

Ključno je priznati djetetove osjećaje bez svađe. O’Leary predlaže da kažete: "Mora da je teško osjećati se tako", sa što više iskrenosti.

"Volio bih da mi nisi mama!"

Ono što zapravo govori jest: "Mama, osjećam kao da me ne razumiješ." Umjesto da uzvratite jednako zlobnom ili omalovažavajućom izjavom, O’Leary kaže da ga šokirate ljubaznošću govoreći: ‘Mora da je teško osjećati se tako, a ja te volim bez obzira na sve.'"

"Volio bih da si mrtva!"

Dijete koje izgovori ovu rečenicu osjeća se gurnuto preko svih svojih granica, izvan kontrole i nemoćno. Čim to izgovore, osjećaju da ne mogu promijeniti ništa. Ono što možete napraviti, kako savjetuje O’Leary, jest usredotočiti se na poštovanje i razumijevanje prema djetetu iako vam se možda srce raspada.

"Mirno recite: ‘Znam da si uzrujan. Želim čuti što imaš za reći kad budeš u stanju razgovarati sa mnom s poštovanjem'", predlaže. "Komunikacija puna poštovanja trebala bi biti standard u vašem odnosu i pomoći će vašem djetetu da zna da može kritizirati nekoga a da ga ne povrijedi."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.