Pedijatrica Kelly Fradin često razgovara s obiteljima o važnosti prehrane. Njezino je temeljno uvjerenje da djeca, ako od malih nogu usvoje zdrave prehrambene navike, imaju puno veće šanse te navike zadržati i u odrasloj dobi.
Rano uvođenje zdravih prehrambenih navika može značajno smanjiti rizik od razvoja kroničnih bolesti poput dijabetesa, srčanih bolesti, pa čak i nekih vrsta raka.
Roditelji najčešće već znaju koliko je važno da djeca jedu povrće i izbjegavaju dodane šećere. Često se spominje pojam raznobojne prehrane, odnosno raznolikost voća i povrća jarkih boja. Mnogi posebno ističu tamnozeleno lisnato povrće, borovnice bogate antioksidansima i avokado kao izvor zdravih masti.
No postoji jedna iznimno hranjiva skupina namirnica koju se često zanemaruje, a to su mahunarke, odnosno grah. Evo zašto bi djeca trebala češće jesti grah, prema pedijatrici.
Sve vrste graha izvrstan su izvor biljnih bjelančevina. Mnoge vrste sadrže sve esencijalne aminokiseline potrebne za rast i razvoj djeteta.
Grah je također bogat topljivim i netopljivim vlaknima koja imaju važnu ulogu za probavno zdravlje. Netopljiva vlakna potiču redovitu probavu i sprječavaju zatvor, dok topljiva vlakna daju osjećaj sitosti nakon obroka, što može pomoći u regulaciji apetita i spriječiti prejedanje.
Topiva vlakna također pomažu u snižavanju lošeg (LDL) kolesterola i stabilizaciji razine šećera u krvi nakon obroka, čime se sprječavaju nagli padovi energije, piše CNBC.
Grah prirodno sadrži brojne važne vitamine i minerale.
Posebno je dobar izvor folata, ključnog za rast stanica i razvoj, kao i željeza koje je važno za prijenos kisika u tijelu. Također sadrži magnezij za pravilnu funkciju živaca i mišića te B vitamine koji podržavaju proizvodnju energije i zdravlje mozga.
Soja, primjerice, sadrži i zdrave masti, omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje pozitivno utječu na zdravlje srca i mozga.
Osim nutritivne vrijednosti, grah je i praktičan izbor. Cijenom je pristupačan većini obitelji, a zbog dugog roka trajanja uvijek ga se može imati u smočnici kao rezervnu zdravu opciju.
Uključivanje graha u svakodnevnu prehranu također je bolji izbor za okoliš, njegova proizvodnja ima znatno manji ugljični otisak u usporedbi s proizvodnjom mesa, što doprinosi održivijem prehrambenom sustavu.
Najvažnija stvar kod svake zdrave namirnice je hoće li je djeca uopće htjeti jesti. Ovdje se grah pokazuje posebno korisnim.
Mnogi roditelji primjećuju da djeca zapravo uživaju u okusu i teksturi graha, a lako ga je pripremiti u različitim oblicima prilagođenima djeci.
Za mlađu i izbirljiviju djecu dobar početak su jednostavna jela poput kuhanog edamama (mlade soje) ili crnog graha dodanog u tortilju sa sirom. Popularni su i zdravi kolači s crnim grahom, ukusni su, a djeca ih obožavaju.
Za djecu koja rado kušaju nova jela grah se može poslužiti u juhama od leće, bogatim varivima ili čiliju. S obzirom na njegovu svestranost, lako se uklapa u razna jela i postoji verzija koja će odgovarati gotovo svakom djetetu.