Pedijatri su objavili nove smjernice o važnosti nošenja kacige tijekom vožnje bicikla

Foto: Unsplash

ZNANOST je rekla svoje. Nije pametno da dijete ne nosi kacigu dok vozi bicikl ili se bavi nekim sportom. Američka pedijatrijska akademija (AAP) izdala je ažuriranu izjavu o politici nošenja kaciga tijekom bavljenja rekreativnim sportom u dječjoj dobi.

“Dokazi su jasni: kacige spašavaju živote i značajno smanjuju rizike od teških ozljeda”, stoji u priopćenju koje potpisuje dr. Lois K. Lee iz Vijeća AAP-a za prevenciju ozljeda, nasilja i trovanja.

“Ozljede povezane sa sportom čine znatan udio svih traumatskih ozljeda mozga. Kao liječnik pedijatar savjetujem svim pacijentima i njihovim roditeljima da nose kacige”, dodaje Lee.

AAP navodi da su stope ozljeda u rekreacijskim sportovima najviše kod sudionika u dobi od 5 do 24 godine. Organizacija je također ukazala na istraživanje prema kojem vožnja bicikla uzrokuje oko 26 tisuća posjeta hitnoj službi godišnje samo u SAD-u i da je vodeći krivac pedijatrijskih ozljeda glave povezanih sa sportom.

AAP napominje i da podaci iz 2012. pokazuju da samo 42 posto djece u dobi od 5 do 17 godina uvijek nosi kacigu dok vozi bicikl, a 31 posto nikad. Ostali to čine samo ponekad.

Velik rizik od ozljeda glave nosi i skijanje te vožnja skateboarda ili snowboarda, kao i klizanje na ledu i konjički sportovi. I za te sportove je bitno (ponegdje i do određene dobi obavezno) nošenje kacige. 

Savjeti pedijatara:

  • Kaciga koju nosi dijete trebala bi biti dizajnirana za sport u kojem dijete sudjeluje
  • Potaknite dijete da samo odabere kacigu i ukrasi je po želji, kako bi ona odražavala njihovu jedinstvenu osobnost i interese
  • Svaku kacigu koja je sudjelovala u sudaru ili je oštećena ili premala treba zamijeniti. Izbjegavajte korištenje rabljenih kaciga kad god je to moguće.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.