Patronažne sestre u Danskoj nakon porođaja obiteljima kuhaju ručak i peru rublje

Foto: Shutterstock

U NIZOZEMSKOJ i Danskoj svaka majka ima zakonsko pravo na pomoć kraamzorga, odnosno njegovatelja tijekom prvog tjedna nakon porođaja. Ti obučeni profesionalci pružaju širok spektar pomoći, pa tako pomažu oko dojenja, hranjenja, higijene i opće skrbi za majku i bebu. Njegovatelj posjećuje novopečene roditelje svakodnevno, minimalno jedan dan, a maksimalno deset dana, nudeći ne samo praktičnu pomoć već i emocionalnu podršku dok se obitelj prilagođava na život s novorođenčetom, piše Bebač.com.

Što je kraamzorg?

Kraamzorg, ili njegovatelj nakon porođaja, obučeni je profesionalac koji pruža podršku majkama i njihovim bebama nakon porođaja, nešto poput patronažne sestre u Hrvatskoj. Te osobe igraju ključnu ulogu u savjetovanju i pružanju praktične pomoći u vezi s dojenjem, higijenom i općom skrbi za majku i bebu. Također pružaju emocionalnu podršku kako bi olakšali prilagodbu obitelji na život s novim članom. 

Sustav kraamzorga ima povijesne korijene u tradiciji kućnih porođaja i tijekom godina je postao formalan i profesionalan sustav podrške. Njegovatelji prolaze kroz teorijsku i praktičnu obuku i redovito se usavršavaju kako bi bili u toku s najnovijim praksama u skrbi za majke i bebe, a njihove usluge pokrivene su zdravstvenim osiguranjem.

Prisutnost kraamzorga u kući pruža utjehu i olakšanje novim roditeljima, ali i služi kao preventivna mjera pomažući u identifikaciji potencijalnih zdravstvenih problema ili znakova zlostavljanja i obiteljskog nasilja.

Pružaju uslugu obavljanja dodatnih kućanskih poslova

Postporođajni njegovatelji u Nizozemskoj i Danskoj također pružaju dodatne usluge kao što su pranje rublja i priprema obroka. Na primjer, mogu čistiti kuću, prati rublje i pripremati obroke za obitelj tijekom svog boravka. To ovisi o individualnom dogovoru između kraamzorga i obitelji, a može varirati ovisno o njihovim željama i potrebama. 

Iako je sustav visoko cijenjen, Nizozemska i Danska trenutno se suočavaju s problemom nedostatka njegovatelja. Međutim, s obzirom na veliku vrijednost koju pruža, kraamzorg ostaje ključni element postporođajne skrbi u Nizozemskoj i Danskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.