Ovo su znakovi koji pokazuju da bi dijete moglo biti razmaženo, tvrde psiholozi

Foto: Unsplash

POTPUNO je razumljivo da roditelji svome djetetu nastoje sve priuštiti, ali ako ne postave granice na vrijeme, mogli bi imati ozbiljnijih problema kada dijete odraste, upozoravaju psiholozi. Kako donosi Your Tango, ipak postoje određeni znakovi koji ukazuju na to da bi dijete moglo postati razmaženo, a odnose se prvenstveno na njegovo ponašanje i odnos prema drugima.

Očekuje mito ili nagradu za dobro ponašanje

Iako je motivirajuće pohvaliti djetetovo dobro ponašanje, ako ono očekuje da uvijek dobiva nagradu, pa čak i mito kad napravi nešto što se od njega očekuje, otkriva da bi mogla biti riječ o razmaženom djetetu, objašnjavaju psiholozi.

Brine isključivo za vlastite potrebe i osjećaje

Iako je dobra karakteristika brinuti o sebi, a ne samo o drugima, ako primijetite da vaš mališan uopće ne mari za potrebe drugih, to bi moglo biti alarmantno jer dokazuje da dijete nema empatije, odnosno suosjećanja za druge ljude.

Prebacuje krivnju na druge

Roditelji moraju naučiti djecu da budu spremna preuzeti odgovornost za svoje postupke, naročito ako oni rezultiraju nekom negativnom posljedicom. Pogreške su dio života i na njima bi se trebalo učiti, ali nikako ne bježati od preuzimanja odgovornosti.

Ne može podnijeti razočaranje

Razmaženo dijete često ne može podnijeti razočaranje, a kada do njega dođe, sklono je agresivnom ponašanju ili izljevima bijesa.

Ponaša se kao da pravila za njega ne vrijede

Psiholozi objašnjavaju da su pravila ključna kako bi dijete izraslo u uspješnu, ali i sretnu odraslu osobu. Ipak, ako kojim slučajem primijetite da se vaše dijete u bilo kojoj situaciji uporno ponaša kao da pravila za njega ne vrijede, to bi mogao biti pokazatelj da misli kako je bolji od ostalih.

Nikada nije zadovoljno onime što ima

Razmaženi pojedinci uvijek žele još više i više te nisu nikada zadovoljni onime što imaju, iako često imaju više od svojih vršnjaka. Umjesto toga, snažnija je njihova opsesija onime što nemaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.