Ovo su četiri znaka da vaše dijete prolazi kroz skok u razvoju

Foto: 123RF

BEBE u prvoj godini života rastu više nego u bilo kojoj drugoj životnoj fazi, osim dok su još u maternici.

Tipično dijete školske dobi godišnje naraste u prosjeku pet centimetara, a u pubertetu deset, dok je u prvoj godini života prosjek 25 centimetara.

Neke bebe rastu neprimjetno, a kod nekih se pojavljuje takozvani skok u razvoju. 

''Svako dijete je drugačije pa je nemoguće točno procijeniti kada se takvi periodi javljaju, no prvi je obično kada je novorođenče staro sedam do deset dana. Bebe su tada savladale dojenje, kao i mame. Stvari će biti jednostavnije'', objasnila je pedijatrica Clare Bush.

Savjetnica za dojenje Leigh Anne O'Connor kaže da se skok u razvoju obično javlja oko tri tjedna, šest tjedana, tri mjeseca i šest mjeseci starosti, a postoje određeni znakovi koji na to mogu ukazati.

Beba je stalno gladna

Baš kada pomislite da ste usvojili raspored hranjenja, beba je stalno gladna. Kod dojene djece skok u razvoju znači da će majke maratonski dojiti dva do četiri dana, a djeca koja uzimaju dohranu mogu se ponašati gladno čim pojedu. 

''Sve je ubrzano u prvoj godini života. Metabolizam je brz, dijete želi često jesti. Kalorije su bebama potrebne jer pohranjuju rezerve masti ili grade mišiće, a uz pomoć hormona zapravo fizički mijenjaju strukturu kostiju'', ističe endokrinolog za djecu dr. Joshua May.

Mijenjaju se navike spavanja djeteta

Dr. Bush kaže da neki roditelji tvrde da su njihove bebe tijekom skoka u razvoju spavale dulje, a neke kraće.

''Jedno je sigurno. Spavanje igra važnu ulogu u proizvodnji hormona rasta'', ističe pedijatrica.

Dijete je osjetljivo

Ako je beba gladnija ili umorna, ponašat će se razdražljivo.

''Ako dođe do ubrzanog rasta, mislim da je moguće da bebe osjećaju i bol. Vidimo da je bol prisutan kod starije djece koja rastu, moguć je onda i kod beba'', smatra dr. May.

Dijete pokazuje nove sposobnosti

Teško je povezati sposobnost djeteta da plješće ili zgrabi igračku sa skokom u razvoju, ali stručnjaci kažu da je to moguće jer se s ostatkom tijela povećava i mozak. 

''To je razlog zbog kojeg se fontanela, meki dio glavice, zatvara tek oko navršene prve godine života'', kaže dr. May.

Stručnjaci kažu da skok u razvoju može imati slične simptome kao rast zubića. Dijete može biti pretjerano pospano ili nervozno i zbog bolesti, a stalna glad može ukazivati na nedostatak mlijeka. No ako beba ima dovoljno mokrih pelena, za pretpostaviti je, smatraju stručnjaci, da je sve u redu i prihvatiti da je u pitanju skok u razvoju koji će proći za nekoliko dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.