On je svoju kćer cijepio, a vi svoje? Znate li za novosti u kalendaru cijepljenja?

Foto: facebook/123rf

POTAKNUTI fotografijom Marka Zuckerberga i njegove male Max koju je objavio prilikom odlaska na redovno cijepljenje, odlučili smo ponovno potegnuti temu koja kod nas izaziva poprilične kontroverze. 

Cijepiti ili ne? Imati pravo na samostalnu odluku ili ne? Što kaže svijet? Što kaže sustav? Jesu li brojne zabilježene zdravstvene poteškoće cijepljene djece zaista nastale od cjepiva ili nečeg drugog? Hoće li necijepljenje dovesti do pojava nekih novo/starih epidemija? 
 
Bilo bi jako teško u ovom trenutku dati odgovore na sva ova pitanja jer se čak i struka ne može u konačnici dogovoriti kako odgovoriti na različite zahtjeve roditelja. Ono što možemo, je biti informativni i svakoga tko ne želi cijepiti svoje dijete uputiti na institucije koje će im dati odgovore, stati iza njih ili objasniti što im je činiti. 

Hrvatska je zemlja u kojoj je cijepljenje obavezno i iako su svojevremeno postojale inicijative da se to stanje promijeni, do sada ono i dalje ostaje na snazi kao obavezno. 

I nismo po tome toliko različiti od svijeta s obzirom da je u brojnim zemljama ono i dalje obavezno baš kao i kontradiktorno za sve one koji smatraju da bi trebali imati izbor. 

I u drugim zemljama roditelji nailaze ne samo na otpor već i na prijetnje onih koji provode zakone, baš kao i što oni koje se bore za prava takvih roditelja nailaze na nepodobne komentare stručnjaka. 

Primjerice, u Italiji se krajem godine digla prašina oko jednog stručnjaka, Vittoria Demichelia, koji radi u Cochraneovom odsjeku za cjepiva, a koji se usprotivio planiranom proširenju kalendara cijepljenja (planiraju dodati cjepiva protiv HPV-a za dječake, cjepiva protiv rotavirusa i još neka za starije ljude) te je umjesto razumijevanja svojih kolega naišao na javne prijetnje. 

I u drugim europskim zemljama potiho se vodi borbi protiv obaveze pa se tako vode već brojni sudovi kako protiv roditelja koji svoju djecu ne žele cijepiti, tako i protiv sustava koje slični roditelji tuže, a dok se trakavica nastavlja i dalje, možemo biti samo informativni i za sve vas koje podrobnije zanima ova tema uputiti na građansku inicijativu čiju su članovi brojni roditelji te pravni i medicinski stručnjaci, a koje možete kontaktirati putem web stranice Cijepljenje.info. Riječ je o projektu punog naziva Cijepljenje - pravo izbora - Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata gdje će svatko koga zanima dobiti odgovore na njihove najčešće dvojbe i upite. A kako stoji na njihovoj stranici - tu se ne pružaju pravni savjeti već osnovne koje mogu pomoći pri odluci “cijepiti ili ne cijepiti”, kao i nošenju s posljedicama takve odluke.

Kako ističu njihovi članovi - " Za razliku od zemalja sa slobodom odlučivanja o (ne)cijepljenju, u Hrvatskoj su roditelji i liječnici-cjepitelji koji (dijelom) odbijaju cijepiti dijete još uvijek izloženi kažnjavanju, ucjenama, neugodnostima…"
 
 
Novosti u kalendaru cijepljenja 
 
Iako se pitanje obaveznog/neobaveznog cijepljenja kod nas još uvijek neće riješiti u korist prava izbora, evidentno je da se neki sitni pomaci ipak vide. Krajem prošle godine odlučeno je naime da se neka cjepiva preko noći pomaknu u stariju dob ili djelomično, odnosno u potpunosti ukinu - a tiče se tri cjepiva - protiv difterije, tetanusa i hripavca te protiv tuberkuloze i hepatitisa B koje je inače bilo obavezno cjepivo odmah nakon poroda, a sada je pomaknuto na dva mjeseca starosti djeteta. 
 
"Nemoguće je ne primijetiti da to koincidira s aktivnostima znanstvenika, liječnika i naposljetku roditelja koji su opravdano izrazili i izražavaju kritički stav prema cijepljenju. Drago nam je da je trud urodio plodom i rezultirao racionalnijom zdravstvenom politikom. Nadamo se da će se nastaviti istim smjerom i da nas se, u ovom području i šire, više neće neosnovano diskreditirati i ignorirati ili oglušivati na upozorenja, već da će nas se prihvatiti kao partnere u kreiranju zdravstvene politike. 
 
Posebno skrećemo pozornost na izjavu dr. Bernarda Kaića, voditelja Odjela za cijepljenje HZJZ-a, koji je do sada sve vrijeme javno tvrdio da su sva cjepiva iz Kalendara potrebna i korisna. Sad kaže da “smo imali puno tih docjepljivanja, i više nego je potrebno”. Ovo priznanje svjedoči ne samo o tome da je cijepljenja doista bilo previše, već i o tome da su stručni autoriteti izgubili vjerodostojnost i više ne mogu opravdati povjerenje javnosti." objavljeno je to 9. siječnja ove godine na stranicama Cijepljenje.info, a prilog je u cijelosti emitiran u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska krajem prošle godine. 
 
Što ste odradili, a što vas još čeka s vašim djetetom 
 
Prema službenim informacijama nadležnih službi Kalendar kontinuiranog cijepljenja u Hrvatskoj u 2015. godini izgledao je te je i dalje na snazi prema ovom rasporedu: 
 
Novorođenčad: 
 
BCG vakcinacija
 
a) Ako su rođena u rodilištima cijepit će se BCG cjepivom odmah u rodilištu.
b) Ukoliko nisu rođena u rodilištu, cijepit će se BCG cjepivom do navršena dva mjeseca starosti.
c) Sva djeca koja nisu cijepljena u rodilištu, odnosno do dva mjeseca starosti, moraju se cijepiti BCG cjepivom do navršene prve godine života.
 
Novorođenčad HBsAG-pozitivnih majki (sve trudnice se obvezno testiraju): hepatitis B imunizacija uz primjenu imunoglobulina, u rodilištu odmah po rođenju (NN 103/13), prema postekspozicijskoj shemi.
 
S navršena dva mjeseca života: Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib-hepB
Nakon 2 mjeseca (8 tjedana): Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib-hepB
Nakon 2 mjeseca (8 tjedana): Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib-hepB
 
2. godina života: 

- po navršenih 12 mjeseci života OSPICE-ZAUŠNJACI-RUBEOLA (MO-PA-RU)
- Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib ili kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib-hepB
(6-12 mjeseci nakon treće doze DTaP-IPV-Hib-hepB)
 
6. godina života:

DI-TE-PER acelularno (DTaP) - za djecu koja su propustila primiti drugu DTaP revakcinaciju od dobi od 3 godine prema dosadašnjim Programima
 
I. razred osnovne škole:

OSPICE-ZAUŠNJACI-RUBEOLA (MO-PA-RU) (ili prilikom upisa)
DI-TE pro adultis (Td) - POLIO (IPV)
 
VI. razred osnovne škole:

HEPATITIS B: 2 puta s razmakom od mjesec dana i treći puta pet mjeseci nakon druge doze
 
VIII. razred osnovne škole:

DI-TE pro adultis (Td) - POLIO (IPV)
 
Završni razred srednjih škola:

DI-TE pro adultis (Td)
(19. godina života)
 
Nakon navršenih 60 godina života: ANA-TE
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.