Novinarka s Harvarda: Uspješni roditelji ne tjeraju djecu da u svemu budu najbolja

Foto: Pexels

PONEKAD je najbolji način da pomognete svojoj djeci da uspiju da ih sputavate. To tvrdi novinarka s Harvarda i istraživačica uspješnih metoda odgoja Jennifer Breheny Wallace. U svojoj knjizi Never Enough: When Achievement Pressure Becomes Toxic — and What We Can Do About It, Wallace istražuje toksičnu kulturu postignuća i načine na koje ekstremni pritisak može naškoditi mentalnom zdravlju djece.

Wallace je intervjuirala psihologe i 6500 roditelja diljem SAD-a. U mnogim slučajevima naišla je na roditelje koji su smatrali da su njihova djeca ta koja inzistiraju na upisu težih izbornih predmeta i izvannastavnih programa.

"Roditelji koje sam upoznala, a koji su imali najuspješniju djecu, nisu poticali svaku priliku. Nisu tjerali djecu da u svemu budu najbolja. Nisu ih tjerali da se istaknu usred sve veće konkurencije za upis na najbolje fakultete u zemlji", napisala je Wallace.

Uspješni roditelji rade ono što žele da rade i njihova djeca

Stavovi i ponašanja mogu biti zarazni, pokazuju istraživanja. Tjeskoba i mentalno zdravlje djece i tinejdžera mogu se pogoršati samo zato što su u blizini vršnjaka koji su također pod stresom zbog škole ili izvanškolskih aktivnosti. Kad se to dogodi, možda ćete morati intervenirati i potaknuti dijete da uspori.

"U svom domu inzistiram da se spava osam do devet sati noću. Na to prisiljavam djecu. Morate se odmoriti. Morate uzimati pauze", dodaje Wallace.

Uspješni roditelji rade ono što žele da rade i njihova djeca. Oblikuju zdrave navike i odnose. Ne opterećuju se poslom kad dođu doma, dovoljno spavaju i provode kvalitetno vrijeme sa svojim obiteljima.

"Naša djeca vide nesklad između naših riječi i naših djela kada se iscrpljujemo pokušavajući osigurati najbolje za njih", zaključuje Wallace u svojoj knjizi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.