Ne želite odgojiti razmaženo dijete? Psiholozi otkrivaju savjete koji će vam pomoći

Foto: Shutterstock

VEĆINA ljudi misli da razmaženo dijete ima bogate roditelje i sobu do vrha prepunu igračaka. Ali dijete ne mora imati puno stvari da bi se smatralo razmaženim. Zapravo, to ima mnogo više veze s njegovim ponašanjem. Ako se vaše dijete često ponaša zahtjevno ili sebično, možda radite neke uobičajene pogreške koje ga dovode do toga da postane razmaženo. Ali postoji rješenje jer psiholozi su otkrili nekoliko načina kako najlakše odgojiti sretno dijete, a da pritom ne postane razmaženo niti sebično, donosi portal Happiest Baby.

Pohvalite dobro ponašanje

Lako je uhvatiti vašeg mališana da je zločest, ali ponekad je teško primijetiti kada se vaše dijete kloni nevolja. Pokažite djetetu da pozitivno ponašanje donosi pozitivne rezultate. Kad vidite da se vaše dijete lijepo ponaša, ohrabrite ga obasipajući ga pažnjom, pohvalama, igrom i poštovanjem. To će zauzvrat podići njegovo samopouzdanje na zdrav način.

Vodite računa o njegovim potrebama

Jedan od najboljih načina da izbjegnete probleme u ponašanju djeteta jest da budete suosjećajni s njegovim potrebama kako bi ono znalo da vam je stalo. Uvijek vodite računa o tome što mu je potrebno i kako se u kojem trenutku osjeća. Važno je da budete pozitivni, čak i u slučaju kad je vaše dijete loše raspoloženo ili radi neke stvari koje ne bi smjelo - recite mu što da radi, a ne što da ne radi, savjetuju psiholozi.

Postavite smjernice za svoje dijete

Dio vašeg posla kao roditelja je naučiti svoje dijete društvenim vrijednostima, poput poštovanja i ljubaznosti, kako bi moglo postati civilizirani član društva. Naučite ga da kaže ''molim te'' kada želi nešto od vas ili drugih i podsjetite ga da ne naziva ljude pogrdnim imenima kada se osjeća uznemireno ili ljuto.

Dosljedno provodite pravila

Kada svom djetetu kažete da nešto ne radi, ali mu svejedno dopustite da to učini, dijete će s vremenom shvatiti da vaša pravila nisu dosljedna pa ih neće poštovati. Dosljednost pomaže vašem djetetu da nauči razliku između dobrog i lošeg ponašanja, a ako ste dosljedni, vaše dijete će ubrzo odustati i pristati na vaše zahtjeve.

Izbjegavajte vikanje ili fizičko kažnjavanje

Razumljivo je da, kada dijete pretjera, povremeno podignete glas jer ste frustrirani ili ljuti. Međutim, mnoga istraživanja pokazala su da vikanje, a još gore fizičko kažnjavanje nema apsolutno nikakve prednosti za odgoj djeteta, već samo odmaže u provođenju pravila. Isto tako, psiholozi naglašavaju da će dijete usvojiti ovakvo ponašanje te ga kasnije primjenjivati i samo, što nikako nije dobro niti preporučljivo. Djeca sve što vide od roditelja kopiraju pa zato pokažite svome mališanu kako bi se trebao ponašati, a ne kako se ne bi smio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.