Najuspješnija djeca su borci. Evo što njihovi roditelji uvijek rade

Foto: Unsplash

ŽELITE da vaše dijete bude uspješno? Odgajajte ih da budu zdravi borci, kaže istraživačica uspješnih metoda roditeljstva i novinarka s diplomom Harvarda Jennifer Breheny Wallace.

Zdravi ljudi koji se trude otporni su i samomotivirani za uspjeh, ali ne vjeruju da njihova postignuća određuju njihovu vrijednost.

"Oni nisu kao većina današnjih tinejdžera, koji su bačeni u hipernatjecateljsko okruženje u školi, sportu i drugim aktivnostima, što povećava stopu anksioznosti i depresije. Djeca koja se suočavaju s pritiskom da uspiju žrtve su toksične kulture postignuća", izjavila je Wallace za CNBC.

Wallace je o ovom fenomenu pisala u svojoj knjizi Never Enough: When Achievement Pressure Becomes Toxic - and What We Can Do About It, koja je objavljena u kolovozu. Knjiga je potkrijepljena intervjuima s brojnim psiholozima i istraživanjem provedenim među 6500 roditelja diljem SAD-a, koje su proveli Wallace i istraživači s Harvard Graduate School of Education.

Tijekom tog procesa, Wallace je otkrila da je tjeskoba roditelja zbog uspjeha njihove djece pokretačka snaga rastuće krize mentalnog zdravlja tinejdžera. A kada su roditelji zabrinuti, šalju potencijalno štetnu poruku svojoj djeci - da se vrednuju samo zbog svojih postignuća.

Kako odgojiti zdrave borce?

Wallace je u razgovoru s tisućama roditelja otkrila da najzdraviji dijele psihološku osobinu koja se zove važnost. Ideja je da se osjećate cijenjenim u obitelji i zajednici zbog onoga što jeste.

"Uvidjeli smo korelaciju između zdravih razina tinejdžerskog samopoštovanja i osjećaja da su važni i značajni svojim roditeljima", izjavila je Wallace.

Istraživanje koje je proveo dječji psiholog Richard Weissbourd s Harvarda pokazalo je da samopouzdanje djece raste ako ih roditelji poznaju i razumiju. Drugim riječima, težite razgovorima o hobijima i interesima djece, kojima se djeca vesele, umjesto da je vaš fokus na ocjenama i školi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.