Muškarci u SAD-u u rekordnom broju zahtijevaju vazektomiju nakon odluke o abortusu

Foto: EPA

AMERIČKI Vrhovni sud srušio je presudu koja je ženama jamčila pravo na pobačaj. Rušenjem presude Roe protiv Wadea savezne države dobile su pravo samostalno odlučivati o tome kako regulirati ovo pitanje. Očekuje se da će najmanje polovica država sada pravo na pobačaj ograničiti ili potpuno ukinuti. 

Samo nekoliko sati nakon poništenja presude Roe protiv Wadea, muškarci su se u rekordnom broju počeli raspitivati o vazektomiji. Urolozi su za The Washington Post rekli da muškarci masovno traže ovaj zahvat kako bi spriječili buduće trudnoće. 

"Mnogi muškarci su već neko vrijeme razmišljali o vazektomiji, a ova odluka bila je samo konačni čimbenik koji je prevagnuo i natjerao ih da se na to i odluče", rekao je za The Post dr. Doug Stein.

Dr. Stein, baš kao i njegov kolega dr. John Curington, kaže da viđa sve više muškaraca mlađih od 30 godina koji traže vazektomiju.

"Rekao bih da njih od 60 do 70 posto spominje odluku Vrhovnog suda. Ono što me zapanjilo je da mladići razmišljaju o sucu Thomasu i njegovom mišljenju da bi kontracepcija trebala biti sljedeća. To je šokantno", komentirao je dr. Curington.

Naime, konzervativni sudac Clarence Thomas pozvao je Sud da nastavi ići u ovom smjeru. Thomas kaže da bi u budućnosti trebali preispitati sve presude vezane za ovaj slučaj, referirajući se na presude koje jamče pravo na kontracepciju, istospolnu intimnost i istospolne brakove.

Porast interesa za vazektomijom vidljiv je u čitavoj Americi

Urolog Philip Werthman iz Los Angelesa kaže da bilježi od 300 do 400 posto veći interes, dok njegov kolega Esgar Guarin iz Iowe govori o porastu prometa na svojoj web stranici koja nudi informacije o vazektomiji za 200 do 250 posto. 

Broj pretraživanja oko postupka vazektomije počeo je vrtoglavo rasti još početkom svibnja, nakon što je procurio nacrt većinskog mišljenja sudskog vijeća. U tjednu nakon objave nacrta, zabilježen je porast dnevnih pretraživanja za 99 posto.

"Muškarci se uključuju u razgovore o reproduktivnim pravima, a neki i sami pomažu u sprječavanju neželjene trudnoće", komentirala je istraživačica Madyson St. John za Today Parents.

Desetljećima su žene snosile najveći teret upravljanja kontracepcijom, ali sada je sve veća odgovornost, kada je u pitanju planiranje obitelji, na muškarcima.

Što je vazektomija?

Vazektomija je oblik muške kontracepcije. Radi se o zahvatu u kojem se podvezuju sjemenovodi te se tako blokira izlazak spermija iz mošnji. Sjemenovodi se presijecaju i podvezuju na obje strane.

Postupak se smatra iznimno sigurnim: postoji vrlo nizak rizik od komplikacija ili nuspojava, a vrijeme oporavka je nešto više od tjedan dana. Ipak, prema podacima Ujedinjenih naroda iz 2015., dvostruko je veća vjerojatnost da će se žene podvrgnuti podvezivanju jajovoda, nego muškarci vazektomiji.

Vazektomija je učinkovita u gotovo 100 posto slučajeva, iako se sterilizacija ne događa odmah. Može proći oko tri mjeseca dok se sperma ne oslobodi sjemena. Analiza sjemena nakon operacije može pomoći da se dozna je li sperma sterilna.

Je li vazektomija reverzibilna?

Vazektomija je zamišljena kao trajni oblik kontrole rađanja, ali može biti reverzibilna, iako ne uvijek. Zato se vazektomija preporučuje muškarcima koji su apsolutno sigurno da ne žele imati djecu, jer nema jamstva da će se plodnost vratiti. Uspješnost reverzibilnog postupka može ovisiti o tome koliko je davno vazektomija izvedena, koju ste vrstu vazektomije imali i je li vaše tijelo razvilo antitijela na spermu. Uz to, reverzibilan postupak može biti puno kompliciraniji i skuplji od originalnog postupka. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.