Maženje i grljenje s djecom važno je za razvoj mozga, osobito do 3. godine

Foto: Shutterstock

MAJKE imaju urođeni nagon za maženjem svoje djece. Jeste li znali da svaki zagrljaj i iskaz nježnosti pridonosi razvoju njihovog mozga?

Kad se bebe rode, sve njihove moždane stanice su na svom mjestu, ali postoji vrlo malo veza između tih stanica. Učenje podrazumijeva formiranje veza između moždanih stanica – neurona. Kad bebe primaju nove informacije putem svojih osjetila i iskustava, uspostavljaju se te veze.

Adekvatnom stimulacijom bebe proces među neuronima odvija se brzinom od milijun veza u sekundi. S druge strane, te se veze ne uspostavljaju ni približno tako brzo ako beba ne dobiva odgovarajuću stimulaciju i ako nije izložena različitim poticajnim iskustvima tijekom prvih nekoliko godina. Prilika za izgradnju tih veza tako bi mogla biti zauvijek izgubljena.

Zašto je važno grliti se s bebom rano i često

Ključno razdoblje za uspostavljanje ovih veza je do djetetove 3. godine. Ovo je vrijeme "neuralne plastičnosti", kad se javljaju spomenute veze, stručnog naziva sinapse. Nakon ovog razdoblja mozak nije tako plastičan ili "promjenjiv", a veze se ne grade tako brzo. Postaje teže stvoriti te veze i omogućiti učenje novih stvari tako velikom brzinom.

Grljenje, maženje i povezivanje s bebama i malom djecom pomaže u stvaranju tih veza iz nekoliko razloga. Ljudi su programirani da napreduju uz pomoć ljudskih interakcija. Bebe žude za interakcijama kako bi postigle taj napredak i razvoj.

Bebe

Mnogo prije nego što bebe razumiju govorni jezik, povezuju se sa svojim roditeljima dodirom. Koža je najveći organ pa je značajno zastupljen u mozgu. Svaka stimulacija bebine kože stimulira velik dio mozga i omogućuje izgradnju mnogih veza. Jednostavnim držanjem i maženjem svoje bebe pomažete u stvaranju tih veza i činite svoju bebu pametnijom.

Masaža bebe još je jedan izvrstan način stimuliranja bebine kože i stvaranja tih veza. Rezultat je još bolji ako razgovarate s bebom dok je masirate. Uspostavite kontakt očima i razgovarajte o svakom dijelu bebinog tijela koji dodirujete. Ako kažete: "Masiram tvoju malu nogu", bebe se razvijaju kroz tri osjetila. Vizualno su fokusirane na vaše lice, slušaju vaš glas i osjećaju vaše dodire. Također će povezivati riječi s dijelom tijela i uspostavljati temelje za izgradnju vokabulara.

Mala djeca

Mala djeca razvijaju osjećaj samosvijesti i odvajanja od vašeg tijela kako bi istražila svijet. Ponekad će se osvrtati da provjere jeste li u blizini i vraćat će vam se da se uvjere u to. Ako ih zagrlite s puno ljubavi kad se vrate, uvjeravate ih da ste u blizini, nudite podršku i ohrabrenje. To im daje samopouzdanje da ponovno krenu sama i istražuju svijet. Također grade te važne moždane veze, znajući da ste tu da ih podržite.

Pokušajte zagrljaje i maženje ugraditi u dnevnu rutinu. Mala djeca napreduju s rutinama jer one dodaju predvidljivost i stabilnost njihovim životima. Kad znaju što mogu očekivati, smirenija su i stabilnija.

Predškolci i starija djeca

Kada je vaše dijete predškolske, pa čak i školske dobi, zagrljaji su i dalje ključni za njegov socijalno-emocionalni razvoj, mentalno zdravlje i samosvijest. Pokušajte integrirati zagrljaje i maženje u rutinu nakon povratka iz škole. Na primjer, svaki put kad dijete dođe iz škole, možete se maziti i grliti 10 minuta. Neka vam ispriča sve o svojem danu, osjećajima, postignućima, nesigurnostima i izazovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.