Mama upoznala bebu koju je rodila dok je bila u komi uzrokovanoj koronavirusom

MAME svakodnevno ostvaruju nadljudske podvige, ali činjenica da je 32-godišnja žena iz Wisconsina i majka četvero djece Kelsey Townsend živa i danas pravo je čudo.

Nakon što se krajem listopada, u 39. tjednu trudnoće, zarazila koronavirusom, Kelseyno stanje je vrlo brzo postalo kritično i gotovo je umrla unatoč tome što prethodno nije imala nikakve zdravstvene probleme. Mjesecima kasnije napokon je dovoljno dobro da se može vratiti kući svojoj obitelji i upoznati svoju djevojčicu, koju dosad nije imala priliku držati u rukama.

Cijela obitelj Townsend je pandemiju koronavirusa shvatila vrlo ozbiljno i bili su društveno izolirani noseći maske, pa su čak i koristili isključivo dostavu namirnica na kućnu adresu. No krajem listopada su roditelji zajedno sa svojim najstarijim djetetom, osmogodišnjom kćeri Payton, doznali da su pozitivni na koronavirus. Ipak, čak ni sada ne znaju gdje su se zarazili.

Iako je Derek imao teške simptome, oporavio se nakon otprilike 48 sati. Kelsey, međutim, ni s vremenom nije postalo bolje. Bila je kasno navečer kad je par zaključio da treba otići u bolnicu po pomoć, a Kelsey se nije stigla oprostiti od Payton i svoje mlađe djece Beaua i Faith jer su spavali.

U roku od sat vremena od dolaska u bolnicu Kelsey je stavljena u medicinski izazvanu komu i odvezena je u rađaonicu. Uz pomoć liječničke intervencije, 4. studenog je rodila svoje četvrto dijete, bebu Lucy. Derek Townsend nije mogao prisustvovati Lucynom rođenju niti je upoznati sve dok nije napunila dva dana jer je i sam bio pozitivan na covid-19. Štoviše, zbog sigurnosnih ograničenja, sljedećih nekoliko mjeseci nije mogao vidjeti ni suprugu.

Tada je započelo zastrašujuće i nevjerojatno putovanje za obitelj Townsend. Kelsey je prebačena u sveučilišnu bolnicu u Madisonu, gdje je provela 75 dana na ECMO aparatu i respiratoru.

Na Badnjak je Derek, zahvaljujući posebnoj iznimci, smio otići do Kelsey, držati je za ruku i reći svojoj supruzi da su njezini liječnici utvrdili kako će joj trebati dvostruka transplantacija pluća. To je bio rezultat štete koju je covid-19 nanio njezinim organima. No da bi mogla izdržati operaciju, morala bi surađivati ​​s rehabilitacijskim terapeutima i u sljedećim tjednima postati dovoljno jaka da stane uz svoj krevet. Inače, ne bi imala pravo na transplantaciju. Nakon deset tjedana ležanja i zbog brojnih lijekova koje je morala piti rehabilitacija je bila izazovna.

Ali Kelsey je zahvaljujući svojoj upornosti sve to učinila, a ono što se dalje dogodilo bilo je čudo. Dok su čekali termin za transplantaciju, Kelseyno tijelo počelo se oporavljati, i to vrlo brzo. Naime, 27. siječnja je napustila bolnicu, i to s vlastitim plućima, a bio je to poseban dan jer je tada upoznala svoje četvrto dijete. Sve je svojim fotoaparatom zabilježila i Taryn Marie koja je seriju impresivnih fotografija objavila na Facebooku.

"Mislili smo da je transplantacija jedini način da se vrati kući pa je ovo poprilično čudesno", rekao je Derek te je dodao kako je fizikalna terapija trebala trajati po sat vremena, a njegova supruga bi redovito molila terapeute da ostanu dulje.

Iako je sada kod kuće, i dalje joj je potrebna pomoć spremnika s kisikom te se ne smije naprezati kako ne bi sabotirala vlastiti oporavak, piše Today.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.