Mama poslala upozorenje roditeljima: Za ovo nisam čula dok se nije dogodilo mom sinu

SARA Ward iz Missourija upozorila je roditelje na rijetko stanje zbog kojeg je njezin petomjesečni sin Logan završio na hitnoj pomoći. Naime, dječaku se krajem siječnja vlas kose zaplela o nožni prst, zbog čega je završio u dječjoj bolnici.

"Za ovo nisam čula dok se nije dogodilo mom sinu, a on mi je treće dijete. Nisam toga bila svjesna, nisam znala koliko može biti ozbiljno", napisala je Ward na Facebooku.

Ona i njezin suprug uočili su da jedan Loganov nožni prst izgleda crvenije od ostalih. Međutim, činilo se da dječaku ništa ne smeta pa nisu dizali paniku. Crvenilo je tijekom vikenda jačalo, a pojavila se i linija koja je prelazila preko sredine prstića. Tada su odveli sina pedijatru.

"Liječnik i medicinska sestra su 40 minuta pokušavali ukloniti dlaku koju su uočili, a koja se omotala mom sinu oko prsta. Uspjeli su ukloniti dio, ali nisu bili sigurni da će to riješiti problem. Poslali su nas doma i rekli da pratimo stanje", prisjetila se Ward.

Nožni prst dječaka u narednih par sati počeo je oticati i poprimati ljubičastu boju. Otišli su na hitnu pomoć. Ondje su doznali da je i operacija jedna od opcija liječenja.

"Bila sam u šoku. Nije mi bilo jasno kako je do ovoga došlo. Na početku mu ništa nije smetalo, onda je pedijatar rekao da ne brinem", dodala je Ward.

Stanje o kojem govori naziva se sindrom podvezane dlake. 

"Događa se kada se vlas kose ili konac čvrsto omota oko tijela. Obično je to prst na rukama ili nogama, ali može se dogoditi i na genitalijama", izjavila je za GMA pedijatrica Sara Holmstrom.

Slučaj je prilično neuobičajen. Od svibnja 2004. do ožujka 2014. prijavljen je samo 81 sindrom podvezane dlake među osobama u dobi od 2 do 22 godine, kažu podaci koje je objavio Lurie Chlidren’s.

"Najčešće se događa kod dojenčadi mlađe od šest mjeseci, najčešće na nožnom prstu, a u većini situacija ipak nije potrebna operacija", napominje liječnica. 

Logan je odgovarao tipičnom profilu pacijenta. Na kraju ni on nije trebao na operaciju.

"Oteklina se počela smanjivati, vjerojatno su djelovale kreme za uklanjanje dlačica kojima su liječnici tretirali područje", poručila je mama.

Prema pedijatrici Katie Lockwood, zahvaćeni dio tijela obično postaje crven, otečen i ima udubljenje na dijelu gdje se omotala dlaka. 

"Ako roditelji primijete da su njihove bebe nervozne, a provjerili su sve uobičajene stvari (nahranjene su, pelene im nisu mokre, nisu umorne), prvo bih skinula čarapicu i provjerila nožne prste", upozorava dr. Lockwood. 

"Budite svjesni ovog stanja i uvijek provjeravajte prste svoje djece. Ako vidite omotanu dlaku, pokušajte je ukloniti i odmah se javite pedijatru ako ne uspijete", zaključila je Ward.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.