Mama Azra podijelila recepte za jela koja njena 4-godišnjakinja obožava

Foto: Azra Kurić/ema.njamnjam

AZRA KURIĆ je mama četverogodišnje Eme, po kojoj je i njezin Instagram profil dobio ime - ema.njamnjam. Po struci je ekonomistica i magistrica turističkog menadžmenta, a u slobodno vrijeme kuha i dijeli recepte s pratiteljima na društvenim mrežama. Ljubav prema kuhanju otkrila je rođenjem svoje kćeri Eme, a nedavno je o svemu tome razgovarala s našim kolegama s Index Fooda (cijeli intervju je na linku ispod).

>> Na Instagramu smo našli hit profil s obrocima za djecu, saznali smo tko je iza svega

No, nama je za oko zapeo dio u kojem Azra objašnjava kako je u prehranu svog djeteta uvela BLW metodu.

"BLW metoda se pokazala kao idealan način, pogotovo jer je beba prvih 15 dana pružala ogroman otpor za kašice. Nije htjela biti hranjena i nije joj se sviđala kašasta tekstura. Plan je bio tek kasnije krenuti s BLW metodom, no osluškivala sam njene potrebe i već sa 6.5 mjeseci smo krenuli u BLW avanturu", rekla je Azra.

"Najbolje je krenuti sa sezonskim namirnicama koje su svježe, a i lako dostupne. Osim batata, super su i brokula kuhana na pari, tikvica, mrkva, cvjetača, krumpir, avokado, kuhana jabuka, banana...", rekla je Azra u intervjuu za Index Food. Krenula je s tim namirnicama, a zatim su uslijedila jela od palente, muffini bez jaja, palačinke, mesne i povrtne polpete, razna variva i juhe.

U nastavku možete pronaći tri njezina odlična recepta koja je podijelila s Index Receptima, ali i par riječi o BLW prehrani za sve one koji nisu upoznati s tim pojmom.

Palačinke od blitve

Ječmena kaša s puretinom i porilukom

Muffini s bananom i jabukom

Što je to BLW?

BLW prehrana, što je skraćenica od "Baby-Led Weaning", jest pristup uvođenju čvrste hrane bebi koja se temelji na tome da dijete samo kontrolira proces prehrane, umjesto da mu se hrana daje u obliku kašica ili pirea.

Ovaj pristup podrazumijeva da se bebi daju komadići hrane koji su prikladni za njezinu dob i sposobnosti, a ona sama istražuje hranu, uzima je rukama i stavlja je u usta. BLW prehrana promovira samostalnost djeteta u procesu hranjenja i razvijanje motoričkih vještina.

Kada dijete počne pokazivati znakove zrelosti za čvrstu hranu, obično oko 6 mjeseci starosti, roditelji mu mogu ponuditi komadiće mekane hrane kao što su kuhano povrće, voće, tjestenina ili kruh. Važno je osigurati da su komadići hrane dovoljno mekani i prikladni za gutanje kako bi se spriječilo gušenje.

Tijekom BLW prehrane beba uči kontrolirati gutanje hrane, razvija osjećaj za različite teksture i okuse te razvija motoričke vještine. Važno je biti oprezan i pažljiv kako bi se izbjegla bilo kakva mogućnost zapinjanja hrane u grlu i gušenja. Prije početka BLW prehrane preporučljivo je konzultirati se s pedijatrom kako biste dobili savjete i smjernice specifične za vaše dijete.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.