Jesu li negativna životna iskustva povezana s traumama iz djetinjstva?

Foto: Pexels

NEGATIVAN fokus na prošlost može imati veliku ulogu kada je riječ o depresiji u odrasloj dobi.

Nova istraživanja pokazala su da zadržavanje na traumi iz djetinjstva može stvoriti negativna životna iskustva u budućnosti. Dječja trauma je nešto što se dogodilo mnogim ljudima, a posljedice su nevjerojatno složene. Svaki pojedinac možda neće shvatiti da se bori s traumom iz djetinjstva dok ne postane stariji i ne počne sam odgajati svoju djecu.

Sada postoji studija koja pokazuje što se može dogoditi ako majka ili otac ne mogu krenuti dalje zbog svoje prošlosti. Objavljena je u Journal of Psychiatric Researchu, a ističe da negativni fokus na prošlost može igrati veliku ulogu kada je riječ o depresiji u odrasloj dobi i utjecaju na vlastitu djecu.

Tim istraživača proučio je 93 pacijenta s depresijom i 69 kontrolnih ispitanika. Svi su ispunili upitnik koji je proučavao vrste zlostavljanja u djetinjstvu i vremenske perspektive. Nije iznenađujuće da su oni koji su proživjeli zlostavljanje u djetinjstvu uporno razmišljali o svojoj negativnoj prošlosti.

Također je bilo vjerojatnije da će sebe vidjeti i opisivati onako kako definiraju stvari koje nisu mogli kontrolirati i nisu se vjerojatno sjećali svoje prošlosti s veseljem. Studija je pokazala značajnu vezu između traume iz djetinjstva i sadašnjeg razmišljanja.

Što je osoba više proživljavala trauma u djetinjstvu, to je veća vjerojatnost da će se usredotočiti na svoju prošlost i neće uživati u sadašnjosti. Kada se to odnosi na roditelja, uvelike može utjecati na njegovu sposobnost da krene dalje i uživa u sadašnjem i budućem životu sa svojom djecom. Stručnjaci naglašavaju važnost liječenja i podrške onima koji imaju neriješene traume iz djetinjstva kako bi im pomogli da napreduju u životu te da se fokusiraju na vrijeme koje dolazi.

Trebali biste razmisliti želite li svoje traume projicirati na svoje dijete i okolinu u kojoj se trenutno nalazite. Budite svjesni toga da ste sada vi oni koji mogu nekome biti izvor traume ili izvor prelijepog djetinjstva. Izbor je na vama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.