Je li vaša majka toksična? Terapeutkinje dijele 10 znakova koji mogu na to ukazivati

Foto: Shutterstock

Život s toksičnim roditeljima može biti vrlo težak. Često ostavlja posljedice koje traju i u odrasloj dobi, poput niskog samopouzdanja i problema u vezama. Nažalost, nije uvijek lako prepoznati toksične roditelje. Ipak, stalna kritika, manipulacija i emocionalno zlostavljanje neki su od znakova toksičnosti. Obiteljske psihoterapeutkinje, Kemi Omijeh i Kamalyn Kaur, istaknule su još nekoliko znakova.

  1. Konstantno kritiziranje: Uključuje omalovažavanje ili kritiziranje, zbog čega se možemo osjećati neprikladno ili kao da nismo dovoljno dobri. "Redovito kritiziranje ili davanje znak je toksičnosti. Neki roditelji možda nisu svjesni koliko su kritični, ali većina dobronamjernih roditelja trebala bi uzeti u obzir povratnu informaciju o tome i promijeniti svoje ponašanje. Roditelj koji to ne može učiniti, roditelj je kojemu bi možda trebala podrška u razumijevanju utjecaja njihovih riječi", kaže Kaur za Good To Know.
  2. Emocionalna manipulacija: Terapeutkinje navode da to uključuje korištenje krivnje, srama, neugodnosti ili poniženja za kontrolu djece. Kaur ističe: "Moraju često koristiti emocionalnu ucjenu. Tu riječ često naglašavam, jer je sasvim uobičajeno da roditelji koriste povremenu emocionalnu ucjenu. U inače čvrstoj, zdravoj i pozitivnoj vezi, to je u redu. Obratite pozornost na učestalost emocionalne ucjene i na to što mogu dobiti korištenjem iste."
  3. Nedostatak granica: Zanemarivanje osobnog prostora, privatnosti i izbora te često zadiranje u vaš život još je jedan znak toksičnosti.
  4. Narcisoidnost: To može uključivati nedostatak empatije za osjećaje, potrebe, situacije ili iskustva. "Usredotočit će se na sebe ili na svoje živote. Nemogućnost da vam dopuste svoja iskustva i priče bez preusmjeravanja na sebe i svoje živote ukazuje da nisu u stanju razmišljati o potrebama svoje djece", objašnjava Kaur.
  5. Ljubomora ili kompetitivnost: Natjecanje ili pokazivanje ljubomore prema postignućima i uspjesima, za razliku od pružanja podrške i sreće, znak je toksičnosti. Kaur kaže: "Oni će vam dati pozitivnu povratnu informaciju ili odgovor samo kada ste nešto učinili za njih ili im nešto dali."
  6. Gaslighting: Poricanje stvarnosti djece, njihovih osjećaja ili riječi do točke u kojoj dovode u pitanje vlastiti razum.
  7. Izigravanje žrtve: Prikaz sebe kao žrtve u svakoj situaciji kako bi izbjegla odgovornost.
  8. Kontrola i dominacija: Kontroliranje ili pokušaj kontroliranja svakog aspekta života djece, njihovih odnosa, životnih izbora i načina na koji odgajaju svoju djecu.
  9. Okrivljavanje i posramljivanje: Terapeutkinje ističu da toksične majke često okrivljuju djecu za svoje probleme, osjećaje ili kvalitetu svog života, umjesto da preuzmu odgovornost.
  10. Emocionalno zanemarivanje ili zlostavljanje: Ignoriranje emocionalnih potreba, emocionalno zlostavljanje ili zanemarivanje, navike su toksičnih majki, navode terapeutkinje.

Kaur potiče pojedince s toksičnom majkom da prihvate kako je ponašanje povezano s njezinom vlastitom nesigurnošću, strahovima, brigama i neadekvatnostima.

"Unatoč tome što vam je majka možda rekla ili vas natjerala da vjerujete, vi niste problem. Ne možete očekivati da će se vaša majka promijeniti. Možda mislite da će razgovor, objašnjavanje stvari s njom, dijeljenje vaše strane priče, pomoći promijeniti odnos koji imate s njom, ali uvjeravam vas da neće. Morat ćete se usredotočiti na promjenu vlastitog ponašanja", zaključila je Kaur.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.