Dobrobiti igre loptom u ranom djetinjstvu - razlika utjecaja na dječake i djevojčice

Foto: Pexels

IGRANJE loptom obožavaju sva djeca, a posebno dječaci. Prema Medical Xpress-u, provedeno je istraživanje koje je ispitalo prednosti igranja loptom za dječake. Ovo istraživanje provelo je Sveučilište u Montrealu. Utvrđeno je da je manje vjerojatno da će dječaci koji se bave sportom u ranom djetinjstvu kasnije u životu doživjeti probleme s mentalnim zdravljem.

Točnije, otkrili su da su oni koji su provodili vrijeme igrajući se loptom u svom ranom djetinjstvu imali manje iskustava depresije i anksioznosti kad su dosegli mladost.

Tijek istraživanja

Znanstvenici su izjavili da su htjeli provesti ovo istraživanje jer su htjeli potvrditi dugoročne učinke bavljenja sportom, a također su htjeli vidjeti jesu li primijećene razlike kod dječaka i djevojčica. Analizirali su sportske navike djece u dobi od 5 i 12 godina prema svjedočenjima njihovih roditelja i emocionalno stanje djece prema izvještajima njihovih učitelja.

Otkrili su da će dječaci u dobi od 5 godina koji se nikada nisu bavili sportom vjerojatnije izgledati nesretno i umorno u dobi od 6 do 10 godina. Također su imali više poteškoća u zabavi, puno su više plakali i djelovali zabrinuto. Ti su dječaci također bili manje fizički aktivni do svoje 12. godine. 

Što je s djevojčicama?

Zanimljivo je da istraživači nisu pronašli apsolutno nikakve promjene kod djevojčica bavile se sportom ili ne. To može ukazivati ​​na to da bavljenje sportom ima pozitivan utjecaj na dječake kada je u pitanju upravljanje njihovim emocijama i osjećajima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.