Doznali smo zašto slavne žene ovih dana objavljuju selfieje s razmazanom šminkom

Foto: Instagram 

JESTE li već primijetile selfieje slavnih žena s razmazanom šminkom na licu?

Nije da nisu imale zrcalo, nego su to napravile i nastavit će raditi zbog jako dobrog razloga. 

U svijetu, kao i na društvenim mrežama, od 22. do 28. siječnja obilježava se tjedan protiv raka grlića maternice. Kod nas je obilježavanje već tradicionalno započelo 22. siječnja, Danom mimoza, no kampanja ne traje samo jedan dan, a riječ je o važnoj kampanji podizanja svjesnosti o opasnosti ove vrste karcinoma. 

Zato su se i akterice na društvenim mrežama u velikom broju priključile kampanji #SmearForSmear (razmaz za razmaz), čiji naziv aludira na papa-test, a cilj mu je podići svjesnost o važnosti redovnih ginekoloških pregleda i testova za rano otkrivanje raka grlića maternice. 

Kako žene dobro znaju, jedini način da se karcinom otkrije u ranoj fazi je papa-test pa ovim putem pozivamo sve žene da se odazovu akciji, isključivo zbog svog zdravlja. 

S istim su se ciljem na društvenim mrežama, sa znakovito razmazanom šminkom na licu, pojavile mnoge slavne žene. 

Britanski model Cara Delevingne, Rebekah Vardy, Nadia Sawalha i Tamara Ecclestone samo su neke od njih.  

Prema Jo Trustu, organizaciji koja je pokrenula ovu kampanju, u svijetu se nažalost smanjuje broj žena koje odlaze na redovne preglede, a čak i kad su pozvane napraviti papa-test jedna od četiri žene odbije ga napraviti. Odnosno, jedna od tri, kad govorimo o ženama između 25 i 29 godina. A to nije nikako dobar znak te se u ovom pogledu kampanja mora nastaviti i biti još agresivnija, jer odlazak na pregled koji ne traje dulje od dvije minute, i nije toliko neugodan, ženama doslovno može spasiti život. I to je ono što žene moraju znati, jer je upravo uz pomoć papa-testa čak 75 posto žena uspjelo spriječiti razvoj te vrste raka. 

To je golem broj i zapravo velika nada da se broj oboljelih drastično smanji, jer je rak grlića maternice jedan od onih s najvećim stupnjem izlječenja, ako ga se otkrije na vrijeme. 

I baš je zato čudno još nekoliko brojki koje je objavila spomenuta organizacija. 

Prema njihovim saznanjima, čak trećina žena koje bi trebale obavljati redovne ginekološke preglede, uključujući i papa-test, na njih ne dolaze jer se smatraju predebelima da bi se skinule pred liječnikom. A čak 38 posto žena koje ne odlaze na njih kažu da je to jer se plaše mirisa vlastite vagine.  

Ne budite stoga kao te žene. Ginekološki su pregledi normalna stvar koju bi svaka spolno zrela žena trebala obavljati redovno, svake godine.

Čemu sram i čemu strah, kad vam pregled doslovno može spasiti život?

Upravo tako razmišljaju žene koje redovno posjećuju ginekologa, a svojom razmazanom šminkom (i bez nje) pozivaju i vas da učinite isto.  

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.