Djelatnik hrvatskog vrtića upozorio: “Korona djeci ne zadaje najviše problema, nego…”

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

ODGOJITELJI u vrtićima najbolje poznaju djecu. S njima svakodnevno provode trećinu dana i imaju priliku prepoznati u čemu su dobra, čemu su sklona, ali i koji su njihovi strahovi te što im uzrokuje probleme.

Mladen, djelatnik jednog hrvatskog vrtića, udruzi Sidro, koja okuplja odgojitelje s ciljem zaštite prava u dječjem vrtiću, poslao je svoje svjedočanstvo u kojem je otkrio što djeci zadaje najviše problema.

"U ovih godinu dana, koliko radim u vrtiću, zaključio sam da čak korona i sve vezano za nju nije nešto što djeci zadaje najviše problema, nego YouTube i igrice", napisao je pa pojasnio svoj zaključak.

"Gledaju previše neprimjerenih sadržaja, užasne horor videe, igraju horor igrice. Roditelji ih ne kontroliraju, a jadnima to sve ostaje u glavi i užasno se boje pa imaju noćne more."

I sam je imao prilike uvjeriti se kako se navedeno odražava na ponašanje djece.

"Imao sam dječaka koji je u par mjeseci jedva par dana spavao zbog neprimjerenih sadržaja. Bojao se ostati sam u prostoriji", zaključio je Mladen. 

Objava je ljude natjerala na promišljanje kako zaštiti djecu od takvog sadržaja i treba li u tim situacijama reagirati stručna služba.

"Ako se roditelje upozori, a ništa se ne promijeni, treba li možda obavijestiti nadležni centar za socijalnu skrb", upitala je jedna osoba.

"Djeca su danas digitalno pismenija od svojih roditelja koje je ta era pregazila, čak i nekih odgajatelja i ravnatelja. Djeca pomiču granice kojih mi nismo ni svjesni. No, dok roditelji žive u uvjerenju 'neka njega na laptopu, bit će pametniji', djeca proživljavaju horore od neprimjerenih sadržaja. Postaju ovisnici u preranoj dobi. Čast iznimkama i iznimnim roditeljima", smatra druga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.