ČINI li vam se ponekad da vaša djeca samo žele živjeti na pecivima i slatkišima? Odbijaju li isprobati nešto novo?
Izbirljivi ljudi mogu nas živcirati, a osobito kad se radi o našoj djeci, za čije smo zdravlje i prehranu osobno odgovorni. Ipak, dječji hirovi i preferencije po pitanju hrane nisu sasvim proizvoljni. Jednostavno rečeno, percepcije okusa naše djece mogu se razlikovati od naših, a za to postoji nekoliko razloga.
Eksperimenti pokazuju da djeca povećavaju sklonost gorkoj ili kiseloj hrani ako se prvi put s njom upoznaju u kombinaciji s nečim slatkim (istraživanje Capaldi i Privitera 2008). Odrasli su, s druge strane, već imali mnogo prilika da razviju širi raspon tolerancije na okuse, stoga je potrebno strpljenje da djeca do toga dođu postepeno.
Gorčina je signal potencijalne toksičnosti, a djeca su, sa svojim manjim tijelima i manje razvijenim sposobnostima za oslobađanje toksina iz tijela, osjetljivija na učinke toksina.
Mogli biste pretpostaviti da su voće, povrće i začini koje jedemo sigurni, ali mnoga uobičajena biljna hrana sadrži prirodne toksine. Doista, biolozi vjeruju da su mnogi toksini koje nalazimo u biljnoj hrani evoluirali upravo kako bi odvratili životinje od toga da ih jedu.
Isti takav trend primijećen je među primatima. Mali majmuni traže prirodnu "brzu hranu", voće i kukce. Velike gorile mogu si priuštiti dodatno vrijeme za potragu i odabir hrane.
Naša djeca možda su po prirodi izbirljiva jer njihova tijela imaju veći postotak površine tijela u odnosu na volumen naspram nas. Gube tjelesnu toplinu brže i konstantno su u pokretu i razvoju, što iziskuje velike količine "brze" energije, a takva se najlakše dobiva od hrane bogate ugljikohidratima, tvrde stručnjaci.
U jednoj studiji Julie Mennella i kolege su djeci (u dobi od 5 do 10 godina) dali niz napitaka gorkog i slatkog okusa. Istraživači su otkrili da su sklonosti djece bile povezane s njihovim genotipovima.
Druga studija na blizancima ispitala je mogućnost da je neofobija za hranu - odbijanje nove hrane - genetski uvjetovana. Istraživači su otkrili da je veća vjerojatnost da jednojajčani blizanci dijele osobine neofobije nego dvojajčani blizanci.
Istraživanja sugeriraju da se fetus upoznaje s novim okusima preko hrane koju jedu majke, kao i da bebe osjećaju različite okuse preko majčinog mlijeka.
Ova rana iskustva okusa mogu oblikovati preferencije okusa male djece, čineći vjerojatnijim to da će djeca uživati u okusima koje su prethodno susrela putem amniotske tekućine ili majčinog mlijeka.