Dječak umalo ostao bez nožnog prsta zbog vlasi kose koja je prekinula dotok krvi

Foto: Shutterstock

BRIGA o sigurnosti male djece ponekad se može činiti kao nemoguća misija, a u jednoj bizarnoj situaciji nedavno se našla i mama koja sada potiče druge roditelje da redovito provjeravaju nožne prste svoje djece. Naime, Chelsi McGuire oglasila se na Facebooku kako bi podijelila važno upozorenje otkrivši kako je zalutala vlas kose omotana oko prsta na nozi njezina sina prekinula dotok krvi, zbog čega je zamalo ostao bez nožnog prsta.

''Željela bih upozoriti sve roditelje na to da redovito provjeravaju nožne prste svojoj djeci. Ja sam ih Jonahu uvijek provjeravala. Neki dan mi se dogodila identična stvar kad sam mu skinula čarapice da mu promijenim pelenu i vidjela da ima kosu omotanu oko nožnog prsta'', rekla je zabrinuta mama.

Chelsi je odmah shvatila da je ovaj naizgled bezazleni problem zapravo prekinuo dotok krvi njezina sina te mu se vlas kose urezala u nožni prstić, toliko duboko da ju je jedva izvadila, prenosi portal Tyla.

Sve je počelo oticanjem i crvenilom

"Nije pokazivao nikakve znakove boli sve dok ga nisam dotaknula. Presretna sam što sam uspjela na vrijeme primijetiti o čemu se radi i izvući kosu iz njegovog prsta'', rekla je mama koja je, nasreću, na vrijeme primijetila što se dogodilo njezinom sinu. Za razliku od nje, prije nekoliko mjeseci u istom se problemu našla i Sara Ward čiji je sin nažalost zbog kose omotane oko nožnog prsta završio i u bolnici.

Mama je objasnila da je sve počelo s čudnim oticanjem nožnog prsta i crvenilom, a s obzirom na to da je već došlo do upale te zaustavljanja protoka krvi, jedino rješenje bio je liječnik.

"Postojao je rizik da izgubi nožni prst, moram priznati da smo bili u velikoj panici. Oko njega je u sali bilo mnogo medicinskih sestara, pedijatara i kirurga koji su mu pokušavali pomoći i na kraju jedva maknuli kosu. Mogao je ostati bez prsta'', objavila je na Facebooku.

Slučaj je prilično neuobičajen

Stanje o kojem govori naziva se sindrom podvezane dlake. 

"Događa se kada se vlas kose ili konac čvrsto omota oko tijela. Obično je to prst na rukama ili nogama, ali može se dogoditi i na genitalijama", izjavila je za GMA pedijatrica Sara Holmstrom.

Slučaj je prilično neuobičajen. Od svibnja 2004. do ožujka 2014. prijavljen je samo 81 sindrom podvezane dlake među osobama u dobi od 2 do 22 godine, kažu podaci koje je objavio Lurie Chlidren’s.

"Najčešće se događa kod dojenčadi mlađe od šest mjeseci, najčešće na nožnom prstu, a u većini situacija ipak nije potrebna operacija", napominje liječnica. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.