Dječak promijenio školu jer je bio žrtva nasilja pa sve ganuo emotivnim pismom

Foto: 123RF

11-GODIŠNJI dječak koji je bio žrtva psihičkog, fizičkog i cyber nasilja s roditeljima je donio odluku da promijeni školu. Unatoč nastojanju da na različite načine riješe ovu situaciju, ništa nije urodilo rezultatom koji su priželjkivali te smirivanjem situacije. Dječak je počeo patiti od teških napadaja tjeskobe i više se nije osjećao sigurno.

Posljednjeg dana prije odlaska u novu školu svom je učitelju dao dirljivo pismo za koje se nada da će ga pročitati cijelom razredu, a u kojem poziva i druge da progovore o nasilju u školskim klupama. Ono je podijeljeno na internetskoj stranici Bent But Not Breaking, ali s napomenom da su imena u ovom pismu promijenjena.

Dječak, koji se u pismu zove RJ, je istaknuo kako je u njegovoj školi nasilje česta pojava, a da većina učenika to ne govori učiteljima jer se boje.

"U ovoj školi su me gnjavili i taj izraz mi je najteži. Za one koji ne razumiju što je nasilje, dopustite mi da vam objasnim. Nasilje je kada su ljudi zlobni prema vama iznova i iznova. To ne mora biti samo ako vas netko udara, nasilje je i kada netko namjerno govori okrutne stvari samo kako bi vas povrijedio ili kada imaju pik na vas zbog nečeg u čemu niste najbolji, umjesto da vam pomognu", napisao je RJ.

Objasnio je i da se nasilnici često iskaljuju na drugima jer tako "liječe" vlastite frustracije, ali i zato što misle da je to "cool".

"Mislim da je nasilje najmanje cool stvar koju možete napraviti. Biti kul ne znači biti zao, biti kul znači pomagati drugima i ohrabrivati ih da budu najbolji mogući", uvjeren je.

RJ ima i zanimljiv, poprilično odrastao stav o nasilnicima, a tvrdi da ga je tome naučila mama.

"Nasilnik nije jak. Nasilnik je osoba koja je zapravo slaba i osoba koja treba poniziti druge da bi sebe uzdignula. Zapravo, nasilnik je netko kome treba pomoć, jednako kao i osobi koju zlostavlja", zaključio je dječak.

Istaknuo je da o nasilju uvijek treba govoriti te obavijestiti starije. To je upravo ono što se on dugo vremena bojao napraviti.

"Dugo to nikome nisam rekao jer kada sam to ispričao učiteljima, nisu mi pomogli, a kada su djeca saznala za to postala su samo još gora prema meni", napisao je i priznao da se zbog svega poprilično promijenio.

Iako je i sam iskusio kako je to kada vas učitelji ne shvaćaju ozbiljno, vjeruje da svi imaju odraslu osobu kojoj dovoljno vjeruju da s njom podijele svoje probleme.

"Nedavno sam shvatio da razgovor o mojim problema s roditeljima ili drugim osobama kojima vjerujem može biti težak i ponekad jako neugodan, ali pomaže da se osjećam bolje i manje usamljeno. Kad s nekim razgovarate o tome kako se osjećate, ponekad vam i oni mogu pomoći", napisao je.

Kako je istaknuo, nada se da će njegovo pismo pomoći i učiteljima i učenicima da shvate koliko je zastrašujuće osjećati se nesigurno u vlastitoj školi, prenosi The Sun.

"Zlostavljanje nije cool, nije smiješno i neće vam pomoći da izgledate snažno", poručio je onima koji su ga zlostavljali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.