Deset uobičajenih osobina ljudi koje su odgajali narcisi

Foto: Pexels

Prema terapeutkinji Kaytee Gillis, specijaliziranoj za rad s osobama iz traumatičnih obitelji, mnogi su njezini klijenti odrasli uz barem jednog roditelja s narcističkim tendencijama. Te osobine roditelja oblikuju djetetov razvoj, stvarajući specifične osobine koje često ostaju u odrasloj dobi.

Djeca koja su odrasla uz narcisoidne roditelje suočavaju se s dugim i zahtjevnim procesom iscjeljenja. Njihova emocionalna bol, sumnja u sebe i psihološki ožiljci mogu trajati cijeli život. Prepoznavanje znakova narcističkog odgoja ključno je za razumijevanje utjecaja na osobnost djeteta i početak procesa ozdravljenja.

Evo deset najčešćih znakova koje Gillis primjećuje kod odraslih osoba koje su preživjele takvo djetinjstvo.

1. Nisko samopouzdanje

Odrastanje uz stalnu kritiku roditelja narcisa često rezultira niskim samopouzdanjem. Djeca takvih roditelja suočavaju se s osjećajem neadekvatnosti jer su često izložena poništavanju vlastitih postignuća i stalnim usporedbama. Bez obzira na svoja postignuća, često imaju osjećaj da nikada neće zadovoljiti visoke standarde roditelja.

2. Teškoće u zastupanju vlastitih potreba

Djeca odgojena uz narcisoidne roditelje često su naučena potiskivati vlastite potrebe i davati prednost potrebama roditelja. Kao odrasli, mnogi se bore s izražavanjem vlastitih želja u odnosima i postavljanjem zdravih granica.

3. Samokritičnost

Kritike roditelja narcisa usađuju dubok osjećaj samokritičnosti i perfekcionizma. Djeca takvih roditelja razvijaju naviku stalnog preispitivanja svojih postupaka i osjećaja krivnje, iako za to često nema osnove.

4. Osjećaj da ne zaslužujete ljubav

Kada djeca odrastaju bez priznanja i pohvala, razvijaju osjećaj da ne zaslužuju ljubav. U odrasloj dobi često im je teško prihvatiti komplimente i priznati vlastita postignuća. Neki se čak boje ljubavi i privrženosti, misleći da su namjere druge osobe manipulativne.

5. Ugađanje drugima

Djeca narcističnih roditelja često razvijaju sklonost ugađanju drugima kako bi izbjegla konflikte. Ovo se ponašanje razvija kao strategija preživljavanja u djetinjstvu, a kasnije oblikuje njihovu interakciju s ljudima, posebno u nastojanju da održavaju mir.

6. Česti osjećaji krivnje i srama

Narcisoidni roditelji koriste manipulativne taktike, poput izazivanja krivnje i emocionalne ucjene, kako bi kontrolirali djecu. Ova krivnja može pratiti djecu i u odrasloj dobi, utječući na njihovu sliku o sebi i ometajući ih u svakodnevnim situacijama.

7. Sklonost nezdravim vezama

Odrastanje u toksičnim obiteljima često navodi djecu da i u odrasloj dobi biraju nezdrave odnose. Mnogi ponavljaju obrasce iz djetinjstva i upuštaju se u toksične veze pune emocionalne ovisnosti.

8. Strah od napuštanja

Prijetnje napuštanjem ili povlačenjem ljubavi ostavljaju duboke ožiljke. Djeca roditelja narcisa često se u odrasloj dobi suočavaju s problemima u stvaranju sigurnih i trajnih odnosa, jer strah od napuštanja u njima stvara nesigurnost.

9. Sklonost samoliječenju

Kako bi se nosila s emocionalnom boli, djeca koju su odgojili narcisi često pribjegavaju nezdravim načinima suočavanja, poput emocionalnog prejedanja ili zloupotrebe supstanci. Iako ovo nije karakteristično samo za osobe iz disfunkcionalnih obitelji, među njima je ova pojava česta.

10. Rano i rizično seksualno ponašanje

Emocionalno zanemarivanje i nedostatak zdravih granica često uzrokuju da djeca traže ljubav i potvrdu kroz prerano ili rizično seksualno ponašanje. To je način na koji traže pažnju i potvrdu, jer im je često teško razlikovati ljubav od fizičke privrženosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.