Curica je otkrila da Djed Božićnjak nije stvaran. Evo kako je reagirala njezina mama

Foto: Pexels

Počinje s predosjećajem koji vodi do pitanja: "Kako Djed Božićnjak uspijeva doći do svačije kuće u samo jednoj noći?" ili "Kako ulazi u domove bez kamina?"

Za roditelje, takva pitanja mogu biti izazov. Pokušati smisliti odgovore može biti teško. Da stvari budu kompliciranije, roditelji imaju vlastite pomiješane osjećaje o tome kada je vrijeme da dijete dozna pravu istinu.

Megan McNamee nedavno je otkrila kako se sama našla u sličnoj situaciji. Ona i njezin partner odrasli su vjerujući u Djeda Božićnjaka i bilo im je važno da i njihova djeca dožive tu čaroliju.

"Mama, ja već znam. Znam od prošle godine", rekla joj je jednog dana njezina kći koja polazi peti razred osnovne škole.

"Bilo je olakšanje što je to prihvatila racionalno i s razumijevanjem. Iako je shvatila istinu, jedva je dočekala nastaviti tradiciju i održati duh Božića živim u našem domu", kaže McNamee za HuffPost.

Ovoj je mami laknulo što njezina kći zbog saznanja nije bila traumatizirana niti uzrujana. Ali to ne znači da će svako dijete jednako dobro prihvatiti istinu. Zato je psihologinja Cara Goodwin podijelila nekoliko svojih savjeta.

Ne potičite vezu između djetetovog ponašanja i darova koje nosi Djed Božićnjak

"Mislim da je problem kada roditelji počnu povezivati Djeda Božićnjaka s ponašanjem. Znamo da ti pristupi ne funkcioniraju za malu djecu. Nije realno natjerati dijete da sada pospremi sobu kako bi za 18 dana dobilo dar", istaknula je.

Goodwin ističe da će većina djece shvatiti kako je uskraćivanje božićnih darova prijetnja koju većina roditelja nije spremna doista ispuniti.

"Taktike discipliniranja, poput izražavanja razočaranja i sramoćenja naše djece, povezane su s tjeskobom, a ionako nisu učinkovite", dodala je.

Postavljajte otvorena pitanja

Psihologinja kaže da je imaginarna igra normalan dio djetinjstva, a istraživanja su pokazala da se djeca prestaju igrati pretvaranja u dobi od 11 godina.

"Kada dijete postavlja pitanja, to ne znači nužno da želi čuti kako iznosite cijelu istinu. Najbolji način da procijenite što žele čuti jest da na njihove upite odgovorite vlastitim otvorenim pitanjima i vidite kamo će ih njihove misli odvesti", predložila je.

Naglasite dobre namjere

Roditelji se ne bi trebali previše brinuti zbog toga što bi djeca mogla loše reagirati na istinu o Djedu Božićnjaku. Jedna studija o ljudima koji su saznali istinu o Djedu Božićnjaku pokazala je da je za većinu djece to bila vrlo postupna spoznaja, a ne nešto što ih je iznimno uznemirilo.

"Vama bi zapravo moglo biti teže nego djetetu. Budite otvoreni za osjećaje svog djeteta. Djeca imaju razumijevanja za prosocijalno laganje i kada doznaju istinu, i dalje mogu zadržati povjerenje u odraslu osobu. Drugim riječima, bitne su namjere. Ako koristite Djeda Božićnjaka da manipulirate svojom djecom da se ponašaju na određeni način, vjerojatnije je da će imati negativne osjećaje kada doznaju istinu nego ako vam je cilj jednostavno poticanje božićnog duha", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.