Čačkanje nosa loša je dječja navika, a evo kako joj možete stati na kraj

Foto: Shutterstock

VJERUJE se da je baš svako dijete na svijetu nekad imalo fazu čačkanja nosa i da je isprobalo okus svojih šmrklji, koliko god to odvratno zvučalo. Ako se ne sjećate da ste to radili, vjerojatno ste potisnuli istinu ili ste to uradili kao vrlo mali i niste zadržali tu gnjusnu naviku.

Premda je pomisao neugodna, radi se o dječjem istraživanju i znatiželji, samo jednoj u nizu stvari koje djeca isprobaju tijekom djetinjstva.

Ipak, neki roditelji primjećuju ovu pojavu i kod svojih školaraca i pitaju se kako joj stati na kraj

To je navika iz koje većina djece izraste ili nauče da je društveno neprihvatljiva. Ako vaše starije dijete još uvijek jede svoje šmrklje, sasvim je u redu da mu nešto kažete i pomognete mu da se riješi te navike. Što god radili, nemojte ga posramljivati.

Zašto djeca jedu svoje šmrklje?

U početku to rade iz radoznalosti, a neka nastavljaju to raditi jer im se sviđa, prema Healthlineu. Druga djeca će čačkati po nosu ako vide vršnjaka da to radi. Ima i djece koja razviju tu naviku jer im pomaže u nošenju s tjeskobom ili jednostavno osjećaju nelagodu, češanje ili bol u nosnici i pokušavaju doprijeti do izvora.

Kako prekinuti ovu lošu naviku

Kao i sa svakom lošom navikom, s čačkanjem nosa se treba izravno suočiti. Budite pažljivi i taktični. Cilj je nikada ne posramiti dijete.

  • Ako vaše dijete ima neke alergije, tu bi mogao ležati razlog čestog čačkanja nosa.
  • Držite maramice pri ruci i postavite ih u prostorijama u kojima vaše dijete boravi da biste mu pomogli da manje koristi svoje ruke i prste.
  • Ako se pak radi o čestoj navici, vašem će djetetu trebati pomoć da se izvuče iz nje. Predlaže se korištenje neke vrste podsjetnika kako biste spriječili svoje dijete da ugura prst u nos. Stavljanje flastera na prst kojim obično čačka po nosu moglo bi poslužiti kako podsjetnik djetetu da ga ne gura u nosnicu. Često razgovarajte o tome i ljubazno podsjećate svoje dijete da prestane kad ga vidite da to radi.

Budite strpljivi s ukidanjem te navike i pokušajte to zaustaviti blagim pristupom, a po potrebi se možete i posavjetovati s liječnikom, piše stranica moms.com.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.