Baka servis, dadilja, otkaz: Kako se snalaze roditelji djece koja nisu upala u vrtić?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZA upise u zagrebačke vrtiće u 2023. godini pristiglo je ukupno 12.260 zahtjeva, što je povećanje od 28% u odnosu na prošlu pedagošku godinu. Od 12.260 zahtjeva, 1940 odnosi se na djecu koja ne ispunjavaju uvjete za upis (djeca koja neće imati navršenih godinu dana do 31. kolovoza), objavili su iz Grada Zagreba. Potvrdili su kako je od 10.320 valjanih zahtjeva inicijalni broj upisane djece 7140, a broj neupisane djece koja ispunjavaju uvjete je 3180. Rok za podnošenje prigovora je završio 28. lipnja, a iz Gradske uprave su rekli da očekuju da će biti upisano još 500 djece.

Roditelji čija djeca nisu dobila svoje mjesto u jaslicama ili vrtiću sada se pitaju što dalje. Jedan muškarac je na Redditu upitao o iskustvima onih koji su u sličnoj situaciji. Kako kaže, baka servis nije opcija jer su im obitelji udaljene 100 i 200 kilometara, privatne vrtiće su kontaktirali, ali svi imaju liste čekanja, dok obrti za čuvanje i dadilje traže iznose koji premašuju plaću njegove supruge. 

"Zbog svega je supruga primorana dati otkaz u firmi da bi mogla čuvati dijete, ali to je dugoročno neodrživo", napisao je.

Našlo se nekoliko onih koji su u istoj ili sličnoj situaciji pa su podijelili svoja iskustva.

"Moja kći nije dobila mjesto u jaslicama jer godinu dana navršava tek u 10. mjesecu. Ujutro je čuva žena, ja radim. Poslijepodne dolazim s posla, uzimam dijete, a žena ide na posao. Jaslice su nam trebale biti spas, ali eto, još na njih nemamo pravo. Ne znam koliko ćemo izdržati ovim tempom, ali za dijete se sve da napraviti", kaže jedan otac.

"Slična situacija - baka servisi su nam udaljeni 70 i 700 kilometara. Znao sam da će biti drama s vrtićem jer svake godine nema mjesta pa sam mjesto u privatnom rezervirao kad je dijete imalo mjesec dana. Ni supruga ni ja nismo dali otkaz. Nije lako, sami smo, nemamo obitelj u blizini da nam pomogne, ali gura se. Nismo ni prvi ni zadnji", podijelio je drugi.

Nekoliko njih savjetovalo je da doseli jednu od baka, dok je jedna obitelj dijete preselila baki i djedu.

"Nama su baka i djed bili na 60 kilometara od nas pa je rješenje bilo da je dijete preko tjedna kod njih, a onda smo mi vikendom odlazili po njega. U nedjelju navečer bismo ga spakirali njima, a u petak poslije posla otišli po njega. Ponekad bismo preko tjedna poslije posla došli vidjeti ga, a onda smo idući dan išli na posao od tamo."

Jedan korisnik je otkrio kako je uspio upisati dijete u privatni vrtić unatoč tome što nije bilo mjesta.

"Prošli smo sve privatne vrtiće u krugu od 10 kilometara. Prvo bismo se najavili telefonom, a onda tražili sastanak uživo. Čini mi se da smo prošli 20-ak vrtića, a u jednom smo s ravnateljicom našli zajednički jezi. Rekla nam je da će, zbog situacije u kojoj jesmo, dati sve od sebe da dijete upiše čim prije. Mimo liste čekanja, zvali su nas nakon mjesec i pol da se oslobodilo mjesto i da nas mogu i žele upisati. Čini mi se da je jako bitno otići uživo porazgovarati s ravnateljem ili ravnateljicom i objasniti situaciju. Osim što sam se sam uvjerio da ima njih koji razumiju situaciju, čuo sam i od nekoliko poznanika da su isto to uspjeli."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.