Tehnologija bez nadzora: Gotovo trećina djece koristi mobitele prije nego što zna govoriti

Foto: Shutterstock

IAKO se većina roditelja brine o tome što im djeca rade na internetu, mnogi im dopuštaju da se nesmetano igraju mobitelom ili tabletom.

Novo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo da 29 posto djece samouvjereno koristi pametne telefone prije nego što zna govoriti. 25 posto ih je koristilo mobitele ili tablete prije 18 mjeseci starosti. Gotovo trećina dvogodišnjaka zna otključati mobitele svojih roditelja, a 13 posto djece greškom poziva hitnu službu.

Istraživanje kompanije VTech pokazalo je da je 70 posto djece savladalo upotrebu pametnih telefona do polaska u školu. Djeca pristupaju tehnologiji uglavnom putem roditelja. Čak dvije trećine roditelja omogućuju djeci pristup svojim mobitelima i tabletima, često bez nadzora.

Najviše zabrinjava - izostanak nadzora


S igricama kao što su Angry Birds i Fruit Ninja koje privlače upravo predškolce nije ni čudo što su njihovi gadgeti postali igračke. Većina ispitanih roditelja izjavila je da djeci dopuštaju korištenje tehnoloških spravica u - edukativne svrhe.

Međutim, čini se da su tableti i mobiteli donekle preuzeli ulogu televizije koju su roditelji dosad često palili djeci kako bi bila na miru dok oni imaju vrijeme za sebe. 34 posto ispitanih roditelja tvrdi da mobitele i tablete daju djeci kako bi ih zabavili kada im je dosadno, a 20 posto im dopušta korištenje tih spravica kako bi u miru mogli obaviti neke svoje poslove.

Ono što najviše zabrinjava u cijeloj priči jest izostanak nadzora koji bi trebao doći s povećanim korištenjem tehnologije i interneta. Iako je polovica roditelja istaknula da su zabrinuti za sigurnost svoje djece na internetu, kada su u pitanju mobiteli i tableti, roditeljski nadzor u većini slučajeva ne postoji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.