Što sve dijete od godine dana može i treba moći?

Foto: Shutterstock

S NAVRŠENIH godinu dana dijete se pretvorilo u pravog malog čovjeka. Mnoga djeca te dobi već hodaju, govore više riječi, jedu gotovo svu hranu i spremna su razumjeti nekoliko naredbi. Što još dijete s godinu dana može?

Pokazatelji razvoja

- U 12. mjesecu života dijete će narasti samo 1 cm i postati teže za oko 350 grama.

- Opseg grudnog koša trebao bi biti 2 cm veći od opsega glave. Ako utvrdite da taj omjer nije u skladu s mjerama vašeg djeteta, svakako to kažite pedijatru.

- Dijete u ovom razdoblju počinje sa­­mostalno hodati, sjediti i ustajati (bez opiranja o stabilnu površinu), a s poda može podići željeni predmet. Ako zatražite, pružit će vam igračku.

- Dijete vježba s igračkama naučene radnje − kotrlja ih, pokušava hraniti... Ono što je već naučilo uspješno primjenjuje u raznim situacijama. Primjerice, kad nauči kako se hrani lutka, pokušat će i vas nahraniti.

- Dijete aktivno počinje usvajati govor. Njegov je rječnik sve bogatiji, služi se s otprilike desetak dvosložnih riječi.

- Mališan već može ispunjavati jednostavne zadatke! Donesi, daj, nađite riječi trebate što češće koristiti u komunikaciji s mališanima. Bez prethodnog pokazivanja dijete već zna nazive predmeta, razumije na koje se radnje odnose pojedine riječi te zna imena bliskih osoba.

Vaš mali pomoćnik

Dijete će željeti pomagati u svemu što radite, iako to više odmaže nego pomaže. Dajte mu poslove koje može obaviti a da pritom ne učini štetu − pri­mjerice, neka krpicom pokuša očistiti vrata ormara.


Dnevni raspored i prehrana

Dijete sada jede gotovo sve što jedu i odrasli. U prosjeku mu treba 5 obroka dnevno, svaka 4 sata. Nakon hranjenja budno je 2-2,5 sati. Poslije toga spava 1,5-2 sata. Danju spava 2 puta, a noću 10-11 sati. Ne žurite s naglim prelaženjem na 4 obroka dnevno. To bi uvelike povećalo količinu hrane i došlo bi do opterećenja probavnog sustava. A to bi, pak, moglo rezultirati proljevom i povraćanjem. Ako je dijete zdravo, nakon prve godine postupno možete prijeći i na takav način hranj­e­nja. Mijenja se raspored unošenja krute i tekuće hrane. Ujutro se preporučuje kruta hrana, primjerice kašica. Kefir je pogodan za podnevno razdoblje, tj. za treći dnevni obrok. Dnevna količina hrane trebala bi ukupno iznositi 1200 ml. Stoga pravilno rasporedite obroke i vodite računa o tome kada je dijete jelo i koliko je hrane konzumiralo.

Prvi rođendan

Odlučili ste prirediti proslavu za pr­vi rođendan? Ne zaboravite da ne smije biti puno gostiju jer bi to moglo previše opteretiti dijete. Neka ove godine sve ostane u užem krugu obitelji.

Tjelesna njega


- Ako je vaše dijete još prilično nesi­gurno dok hoda ili dok se penje na naslonjač, ne pani­ča­rite! Ne radi se ni o ka­kvom zaostajanju u razvoju. Najčešće je riječ o tome da dijete pamti neki svoj neugodan pad s kauča i sl. pa je opreznije. Zato, ako vas grčevito drži za ruku i ne želi pustiti, dajte mu u ruku neku igračku koja će mu biti oslonac, primjerice plastični štap. Uskoro će postati sigur­nije.

- Dijete sada već može samostalno sjediti u kadi i sada je i kupanje puno jednostavnije (naravno, ako se mališan voli kupati). Važno je da imate gumeni podmetač za kadu tako da se dijete ne posklizne, a dobro bi bilo imati i prilagođeni stolčić na kojemu može udobno sjediti dok ga perete. Vrijeme je za vesele igre u vodi − plastične patkice i ribice su, naravno, dobro­došle, ali dijete možete razveseliti i običnom plastičnom čašom od jogurta, manjim plastičnim bočicama kojima možete probušiti čepove tako da kroz njih curi voda, a ako mališan malo stisne bocu, otkrit će da može i prskati (ništa strašno ako ku­paonica bude mokra, pobrisat ćete!).
 

-Bez obzira na to što je vaše dijete živahno i stalno u pokretu, ne zaboravite na uobičajene vježbe. Time ćete i dalje poticati njegov pravilan razvoj i koordinaciju pokreta.
 

- Mališani obožavaju promatrati ljude i prirodu te uživaju gledajući igru psa ili maca u parku. Redovito ga vodite u šetnje da se nauživa i zraka i novih doživljaja.
 

- Na kraju prve godine morate s djetetom otići na opći pregled. Pedijatar će provjeriti njegovo psihičko i fizičko stanje.

Izvor: Roditelji.hr

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.