Reagirati na vrijeme: Već se s pet godina može procijeniti koja su djeca sklonija pretilosti

Foto: Shutterstock

DEBLJINA kod djece u Sjedinjenim Državama često se pojavljuje već u vrtiću, a polovica onih koji su pretili u dobi od 14 godina imala je previše kilograma već u dobi od pet, pokazala je studija objavljena u srijedu u američkom časopisu New England Journal of Medicine.

Znanstvenici su analizirali podatke o djeci u vrtićima 1998. i 1999. i na reprezentativnom uzorku pokušali pokazati koja je dob najosjetljivija za razvoj pretilosti te koje su skupine najugroženije.

"Dosad se malo znalo o tome koja će djeca razviti pretilost i u kojoj dobi", pojašnjava Solveig Cunningham, asistentica na Fakultetu za javno zdravstvo na Sveučilištu Emory u Georgiji, glavna autorica studije. "Veliki dio rizika pretilosti izgleda da postoji, u određenoj mjeri, vrlo rano u životu", dodala je.

Paradoks uzrokovan nezdravom hranom: Pretilost najčešća među sirotinjom

Studija pokazuje da, po indeksu tjelesne mase, 12,4 posto američke djece kreće u vrtić pretilo, a 15 posto s prekomjernom tjelesnom težinom. Do osmog razreda, 21 posto ih je pretilo, a 17 posto ima prekomjernu težinu.

Gotovo polovica djece koja su debela kad kreću u vrtić postaju pretili tinejdžeri. Djeca koja su imala prekomjernu težinu u vrtiću imaju četiri puta veći rizik od onih normalne težine da do 14 godina postanu pretila. Najveći pomak u smislu rasta težine događa se između šeste i osme godine, a vrlo se malo mijenja između 11 i 14 godine.

Kada se gleda po rasi, 17 posto crne i 10 posto bijele djece pretilo je s 14 godina. Pretilost je najrjeđa u obiteljima s najvišim prihodima, a najčešća kod siromašnih.

Kod svih skupina djece, nevezano za rasu ili socioekonomski status, pretilost je najčešća kod one koja su rođena s više od četiri kilograma. Oko 36 posto djece koja su pretila prije 14. godine imala su više od četiri kilograma pri rođenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.