Pita od špinata

Foto: Shutterstock
 
OSIM što je super rješenje kada vam dolaze gosti, ova ukusna i zdrava pita odličan je i brzinski ručak koji možete poslužiti uz zelenu salatu. Ne volite špinat? Nema veze, ovaj recept ostavlja vam dovoljno prostora za igrati se omiljenim namirnicama. Špinat zamijenite blitvom, šparogama, porilukom ili šunkom. 
 
Tijesto:
 
1 šalica glatkog brašna
 
2 prstohvata soli
 
1/2 šalice maslaca
 
2 žlice vode
 
Tijesto umijesite, omotajte prianjajućom folijom i ostavite u frižideru dok ne pripremite nadjev
 
Nadjev:
 
180 g špinata, blanširanog i sitno nasjeckanog
 
4 jaja
 
1 žlica maslaca
 
1 glavica crvenog luka
 
sok pola limuna
 
1 šalica mlijeka
 
1/2 šalice slatkog vrhnja
 
200 g svježeg sira
 
sol
 
papar
 
vlasac
 
Priprema:
 
Rastopite maslac i pirjajte sitno sjeckani luk dok ne dobije boju.
 
U posudi tucite jaja, dodajte svježi sir i umutiti u glatku smjesu. 
Dodajte mlijeko, vrhnje, sol, papar, špinat, pirjani luk, limunov sok i vlasac.
 
Izmiješajte u jednoliku smjesu i prelijte preko tijesta koje ste prethodno razvaljali i njime obložili kalup za pitu.
 
Pecite 10 minuta na 200°C, a potom smanjite pećnicu na 170°C i pecite još 35 minuta, odnosno dok sama sredina pite nije postala čvrsta. 
 
Kada je pita pečena ostavite je malo da se ohladi i poslužite!
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.