Osnove lijepog ponašanja: Djeca se ne rađaju pristojna, tome ih vi trebate naučiti

Foto: Shutterstock

VEĆINA roditelja želi pristojnu djecu. Ona se takva ne rađaju, već ih manirama trebate naučiti upravo vi. Ne zaboravite da je, iako ima posvećene odgajatelje u vrtiću i uglađene baku i djeda, učenje djeteta lijepom ponašanju prije svega odgovornost roditelja.

Dijete zato trebate naučiti:

1. Četiri čarobne riječi (molim, hvala, izvoli, oprosti) i njihove upotrebe. Vjerojatno će se u početku buniti i nerijetko ih zamjenjivati, ali i to pokazuje njegovu dobru namjeru. Ustrajte.

2. Pozdravljati. Dobro jutro, dobar dan, dobro veče, doviđenja, laku noć... Naučite dijete da uvijek pozdravi kada sretne poznatu osobu, kada nekamo dođe ili kada netko dođe njemu.

3. Predstaviti se. Naučite dijete da se predstavi novoj osobi koju upozna, pita je za ime te ga zapamti.

4. Kucati prije ulaska u zatvorenu prostoriju.

5. Da gleda ljude u oči dok s njima razgovara.

6. Da pospremi i očisti za sobom. Ovo je navika koju treba uvesti čim je dijete dovoljno veliko da samo razbaca igračke. Pomozite mu sa spremanjem dok je vrlo malo, a kasnije naviknite da mora uvijek pospremiti za sobom.

7. Da ne uzima tuđe stvari. Objasnite djetetu da ne smije uzimati stvari koje nisu njegove bez pitanja, radilo se o igrački drugoga djeteta ili čokoladici u trgovini.

8. Da dijeli (igračke, naranču...).

9. Da čeka svoj red (na igralištu, u dućanu...).

10. Da ne upada u razgovor. Ovdje mu možete objasniti da, kada baš ima nešto važno za reći, kaže: "Oprostite, želio bih vam nešto reći" ili slično.

11. Da se lijepo odnosi prema starijima - prepusti im sjedalo u punoj čekaonici ili javnom prijevozu.


12. Da se nikome ne ruga i nikoga ne tuče. Ovdje ga poučite poznatom biblijskom zapovijedi: "Ne radi nikome ono što ne želiš da netko radi tebi."

13. Manirama za stolom. Kada je dovoljno veliko da može samostalno jesti, počnite dijete učiti pristojnom ponašanju za stolom: ne smije se početi jesti dok svi ne počnu, ne jede se s laktovima na stolu i ne priča punih usta, viljuška se drži u lijevoj, a nož u desnoj ruci i ostalo.

Ostale članove obitelji, odgajatelje u vrtiću ili druge osobe s kojima dijete provodi mnogo vremena uputite u vaša pravila kako bi dijete shvatilo da se ne mora ponašati lijepo samo pred vama, nego svuda i prema svima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.