Znate li zašto morate dignuti rolete na avionskim prozorima tijekom polijetanja i slijetanja?

Foto: Instagram

JESTE li se ikada zapitali zašto osoblje aviona tijekom polijetanja i prije slijetanja zamoli putnike da podignu rolete na avionskim prozorima?

Razlog za to nije lijep pogled, već sigurnost. Naime, u slučaju nesreće avionsko osoblje ima samo 90 sekundi da evakuira putnike. Ovako u slučaju nesreće lakše mogu procijeniti situaciju izvan aviona, a ujedno je i izvana moguće vidjeti što se događa u avionu.

"Kod teških nesreća svaka je sekunda važna. Zato je bitno da osoblje može vidjeti stanje izvan aviona da bi lakše mogli planirati evakuaciju, koja vrata koristiti i slično", otkrio je korisnicima Quore stručnjak za sigurnost zrakoplova Saran Udayakumar.

"Putnici su znatiželjni, promatraju sve oko sebe, a nama uvijek dobro dođe još koji par očiju. Oni često odmah prijave nepravilnosti koje primijete", dodao je. 

S njim se slaže i pilot Kare Lohse: "Znalo se događati da putnici prijave tehničku nepravilnost koju su uočili s prozora".

David Robinson, još jedan stručnjak za zračnu sigurnost, objasnio je da je ovo bitno i zbog vidljivosti te količine svjetla u zrakoplovu u slučaju evakuacije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.