Otkrivamo: Jedan detalj posebno utječe na okus i puninu lubenice, evo o čemu se radi

Domaće, neretvanske lubenice Foto: Ante Šuman, privatna arhiva

INTERNET je pun informacija o tome kako pronaći pravu, zrelu i ukusnu lubenicu. Tako se može pronaći informacija da se zapravo slatka lubenica bira po težini ploda, odnosno što je lubenica teža, to je ukusnija. Isto tako, navodno je ukusna lubenica ona koja ima izrazito žute šare po sebi. No, kao i uvijek, internet je pun mitova, a istinu treba potražiti kod stručnjaka. Neretvanska dolina poznata je po slatkom voću i povrću pa se upravo tamo može otkriti mnogo malih tajni o lubenicama.

Oni koji misle da nisu ljubitelji povrća, možda bi opet trebali razmisliti, s obzirom na to da je lubenica simbol svakog ljeta. Ipak, kako se često misli, ne radi se o voću, već o povrću, a zašto je tome tako objasnio nam je Dragan Crnomarković, direktor otkupnog centra Enne Fruit u Opuzenu koji se godinama bavi otkupom voća i povrća.
"Stvar je poprilično jednostavna. Sve što je plod jednogodišnje biljke koja se nakon berbe mora saditi ponovno smatra se povrćem, pa tako i lubenica“, objašnjava Crnomarković.

Za više detalja oko prave lubenice, ali i što zapravo znači prava lubenica, Dragan Crnomarković uputio nas je Anti Šumanu zvanom Ćika, koji se već desetljećima tradicionalno bavi upravo domaćim lubenicama.

Foto: Shutterstock

"Evo baš ste me u poslu zatekli, moram nešto obaviti, pa vas zovem. Vozim neke radnike, dajte mi desetak minuta ako nije problem“, teško je bilo doći do Ćike jer, kaže, radi se stalno i nema stajanja, ali za pravu domaću lubenicu svi se vole oznojiti. Ante ima svoj OPG u Kominu, mjestu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koje pripada Pločama. Za ovaj posao nije mu teško odvojiti vrijeme, a ponekad u polju lubenica provede i cijeli dan, koji mu često počinje već od 5 sati ujutro.

„Nije teško prepoznati dobru lubenicu“

Šuman se ovim poslom bavi od malih nogu, odnosno, bavili su se najprije njegovi roditelji, pa zatim i on. Kaže, bit će ove godine dobar rezultat. Oko 500 tona domaće lubenice.

"Malo su nas omele česte promjene vremena, ali uspjeli smo. Produžili smo sezonu lubenica koja inače počinje već u šestom mjesecu i završava početkom osmog, ali zbog vremena smo produžili ovogodišnju sezonu. Stabilnije, suho vrijeme pogodno je za lubenicu, pa nam kiše nikako ne odgovaraju“, ispričao je Šuman. Kaže, mnogi se zavaravaju i misle da znaju izabrati pravu, sočnu lubenicu, ali je otkrio trik kako uvijek biti siguran.

"Prava, slatka lubenica razlije svoje bijele šare po kori lubenice. Tako ćete znati da je sočna i ukusna. Dakle, tajna je u bijelim, a ne zelenim šarama“, potvrdio je Šuman. Osim bijelih šara, može se i pokuckati. Ako dobijete osjećaj da udarac "odzvanja", radi se o ukusnoj lubenici. Svakako provjerite i peteljku. Ako je ona svježa, to znači da je i sama lubenica svježa, što je čini slađom.

Lubenice Ante Šumana prema njegovim riječima pariraju europskoj kvaliteti, a tako je zbog posebne mikroklime i sunca koje vlada u Neretvanskoj dolini, ali postoji i još jedan detalj.

"Pri uzgoju lubenice koristimo slanu vodu. To nam se pokazao kao odličan trik i lubenica dobro raste i podnosi vodu s malo dodane soli. Daje bolji okus, puninu i boju“, otkrio je Šuman. 

Sve se više proizvode i takozvane mini lubenice, a Šuman smatra da je to čak i budućnost proizvodnje domaćih lubenica.

"Radi se o malim lubenicama koje su predviđene za jednu osobu. Takve lubenice se sve više kupuju i potražnja je sve veća, pa smo i mi svoj uzgoj bazirali na tome“, dodatno je pojasnio. Zadovoljan je svojom proizvodnjom jer kontinuirano ulaže u napredak tehnologije i modernizaciju, a, kaže, to mu donosi vidljive rezultate.

Utovar lubenica i priprema za otkup 
Foto: Ante Šuman/privatna arhiva
 

"Berba ne prolazi bez veselja“

S obzirom na to da su, kako kaže Ante Šuman, svi u Neretvi odrasli na lubenicama, sumještani Komina vole mu doći pomoći pri berbi.

"Nijedna berba ne prolazi bez veselja. Skupe se momci iz Komina koji u svoje slobodno vrijeme vole doći, malo nabiti mišiće i pojesti dobru lubenicu, u tome i jest čar svega“, kroz smijeh nam prepričava Šuman. Kaže, obiteljski svi rade, ima i svoje radnike, ali za dodatnu radnu snagu nikada nije bilo problema jer svi poštuju značaj lubenice. Osjeća se dobro jer smatra da se hrvatskog seljaka poštuje. 

"Nama je ENNA Fruit puno pomogla. Imamo s njima dobru komunikaciju i jako smo zadovoljni. Otkup je jednostavan i nikada do sada nismo imali problema“, istaknuo je Ante Šuman zadovoljno.

ENNA Fruit vodeći je otkupljivač i dobavljač svježeg voća i povrća u Hrvatskoj koji surađuje s više od tisuću hrvatskih kooperanata. Osim samog otkupa, nudi i savjetodavnu funkciju i potporu proizvođačima i tako im pruža stabilnost, dok istovremeno trgovačkim lancima osigurava kontinuitet količina i definirani standard kvalitete u opskrbi voćem i povrćem. Direktor otkupnog centra u Opuzenu Dragan Crnomarković opisao nam je detaljnije kako se proces odvija.

Otkupni centar, domaće lubenice
Foto: ENNA Fruit 

„Nakon potpisa ugovora, proizvođač zaduži kartonske kutije za voće s kojima ide na polje i bere lubenice. Nakon berbe, mi preuzimamo kutije i deklariramo voće te ga skladištimo u naš otkupni centar. Zatim dobijemo narudžbe od raznih kupaca, uglavnom trgovačkih centara, i to dostavljamo na police“, pojasnio je Crnomarković.

Dodatno je kazao na koji način pružaju podršku domaćim proizvođačima voća i povrća u svom poslovanju. 

„Nama se može obratiti svaki proizvođač koji želi surađivati i uvijek smo otvoreni. Čak smo proizvođačima davali savjete koje voće ili povrće bi bilo najbolje proizvoditi. Pratimo proces proizvodnje, tako da nismo tu samo za otkup, već i za sustavnu podršku našim domaćim proizvođačima voća i povrća. Njihov uspjeh, ali i domaća kvaliteta su nam na prvom mjestu“, potvrdio je Crnomarković.

Sadržaj donose Index i ENNA grupa u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.