Zlata Muck u Škotskoj: Najveći šok mi je bio kad su nam u 10 ujutro servirali viski na testiranje

VODITELJSKI par Saša Sušec i Zlata Muck te Domagoj Jakopović Ribafish zajedno su se zaputili u avanturu po Škotskoj, nazvanu "Putevima škotskih viskija". Osim što su u jutarnjim satima skupljali hrabrost za testiranje vrsta viskija, uživali su u gastronomskoj ponudi i prekrasnim krajolicima, a Zlata i u - muškarcima u kiltovima.

Putovanje na koje je krenula vesela trojka, poznata i po dobrom baratanju golferskim palicama, započelo je u Elginu - mirnom mjestu na sjeveroistoku Škotske. U sklopu škotske turneje uspjeli su zaviriti i u destileriju Glenburgie, mjesto gdje od žitarica i vode nastaje viski. Proizvodnju bačava za viski gledali su uživo u Speyside Cooperageu, diveći se kršnim Škotima koji devet sati dnevno trgaju okove i sređuju drvene dijelove koje vještim rukama nevjerojatnom brzinom pretvaraju u gotov proizvod spreman za višegodišnje odmaranje u tamnoj i suhoj prostoriji. Upravo u Speysideu se nalazi više od pola od ukupno 85 škotskih destilerija, zato što je to najsunčaniji dio Škotske te su ondje ječam i druge potrebne žitarice najkvalitetnije, a i voda je najbolja.

Tradicionalna škotska večera posebno ih se dojmila. Nakon oblačenja kiltova, prsluka, sakoa, kravata, čarapa, ukrasa za čarape, cipelica i ponosnog fotografiranja s nezaobilaznom čašom viskija u ruci, na red je došao i haggis -škotska krvavica desetak puta veća od naše (puni se u ovčji mjehur), malo više ispasirana i ublažena. Dojmila ih se i predstava koju su izveli njihovi domaćini recitirajući im uz zvukove gajdi lokalnog prvaka gajdaštva pjesmu o haggisu. Bila je to prava "Oda krvavici" koju na kraju tradicionalno prerežu. Osim uživanja u vrhunskim viskijima starima i po 30 godina te brojnim tradicionalnim specijalitetima, vesela ekipa se na ovom putovanju okušala i u pucanju iz snajpera te pištolja, gađanju glinenih golubova, gađanju lukom i strijelom te vožnji mini-tenka.



"Bilo je vrlo zanimljivo vidjeti toliko muškaraca u kiltovima"

"Prvi put sam posjetila Škotsku, i moram priznati da mi je bilo sjajno! Okoliš je kao iz bajke, nepregledno zelenilo... Imali smo sreće s vremenom, jer su nakon prvog, vjetrovitog dana, ostali bili predivno sunčani, tako da su sve te boje još više došle do izražaja. Najveći šok mi je bio kad su nam u 10 sati ujutro servirali desetak vrsta viskija na testiranje. Trebalo je hrabrosti za tako nešto, ali bilo je vrlo zabavno! I hrana je bila odlična. Riba posebno, a svakako preporučujem piletinu u umaku od viskija. Također, bilo je vrlo zanimljivo vidjeti toliko muškaraca u kiltovima, uključujući i mog Sašu", kazala je Zlata Muck o ovoj avanturi.

Oduševljenje viđenim ne krije ni Zlatin dečko Saša Sušec: "Oduševljen sam cijelim putovanjem. Najviše me je fascinirala umjetnost izrade viskija i postupak kojim nastaju ogromne bačve za viski. Jako mi se sviđaju ljudi i njihov mentalitet. Iako su me upozoravali na hranu, meni je škotska nacionalna kuhinja odlična!".

"Tijekom putovanja saznali smo i zanimljivu legendu. Naime, na svakoj boci Ballantine'sa nalazi se crtež s jatom bijelih guski - `Škotskom stražom`. Nekadašnji direktor Ballantine'sa, Tom Scott, čuo je priču kako guske imaju precizan vid i sluh, koji će dobro služiti kao druga linija osiguranja od uljeza, a jedan od argumenata je bio da ih je jeftinije hraniti nego pse čuvare. Drugi je bio da guske mogu živjeti do 60-tak godina, pa su tako obilježje Ballantine'sa, i njima se, prema riječima naših vodiča sugerira opreznost radnika u svakom stadiju proizvodnje pića", izjavio je Ribafish.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.